Samsung, Interbrand’in “Best Global Brands 2014” listesinde 7’inci sırada yer alıyor. Varlıkları hariç sadece marka değeri 45 milyar dolar. Aynı zamanda dünyanın en değerli ilk 10 markası arasında yer alan ABD dışındaki iki markadan biri. Ve Samsung gibi bir dünya devi markalarının etkileşim, tasarım ve teknoloji sorumluluğunu 28 yaşındaki bir mucide teslim etmiş durumda.
Evet, Jinha Lee 28 yaşında bir mucit. Fiziksel ve dijital dünyanın sınırlarını zorlayan bir tasarımcı ve mühendis. Lee, 2012’de MIT’de doktorasını yaparken Samsung’a davet edilmiş. İnteraktif Görselleştirme Laboratuvarı’nın başına geçerek interaktif TV’ler dahil yeni ürünler tasarlamış ve kullanıcı ara yüzleri geliştirmiş.
Jinha Lee, Principal Engineer / Designer, Founder and Head of Interaction Group, Samsung Electronics Visual Display Division
2015’ten itibaren ise Samsung’da büyük bir grubu yönetiyor. Tam olarak ünvanı şöyle geçiyor: Principal Engineer / Designer, Founder and Head of Interaction Group, Samsung Electronics Visual Display Division.
Jinha Lee’nin yaratıcılık hikâyesi çocukluğundan başlıyor. Algoritmik ve sanatsal duyusunu bir sanat öğretmeni olan annesiyle origami yaparak geliştirmiş. Üniversite yıllarını Japonya’da geçiren Lee, Tokyo Üniversitesi’nde elektronik mühendisliği okumuş. Aynı zamanda “Human Communication Lab’de çalışmalarını sürdürmüş. Üniversiteden sonra MIT’de yüksek lisans ve doktora yapmış. Yüksek lisans sırasında MIT Media Lab’de çalışırken, bir araştırma asistanı olarak Microsoft Uygulamalı Bilimler’de ürün geliştirmeye başlamış. Burada, kullanıcıya ekranın “içine girme” olanağı sunan 3D masaüstünü geliştirmiş. Ayrıca kullanıcılara üç-boyutlu ortamda datayla çalışma olanağı veren, hareket eden fiziksel bir piksel yaratmış.
Spacetop isimli bu buluş mimiklerle kontrol edilebilen 3 boyutlu bir masaüstü uygulaması. Geleneksel masaüstü arayüzünü etkileşim ve görselleştirme teknikleriyle zenginleştirerek 2D ve 3D arasında kusursuz geçişler sağlıyor. Spacetop ile kullanıcılar 2 boyutlu yazıp çizebiliyor ve klavyenin üzerindeki 3 boyutlu alanı kullanarak arayüzdeki elemanları doğrudan idare edebiliyor. Bundan önce ise Eone isimli bir marka yaratmış. Eone engelliler için üretilmiş dokunmatik bir saat.
Lee’nin projeleri tasarım ve yenilik harikası olarak ünlü akademik konferanslarda anlatıldı ve müzelerde sergilendi. Kendisi MIT Technology Review listesindeki 35 genç mucitten biri oldu. Dünya Ekonomik Forumu’nun “Young Global Leaders 2014” listesinde de yer alan Lee aynı zamanda bir TED konuşmacısı.
Yıllardır global toplantılarda gerek Avrupalı gerekse Amerikalı uzmanlardan sık sık “yaratıcılık Doğu’ya kaydı” cümlesini duyarız. Bu tespit genelde reklam, pazarlama, marka yönetimi alanındaki yaratıcılar için yapılır. Oysa biraz derinlere daldığınızda gerçek anlamda teknoloji, inovasyon, icat ve yaratıcılığın özellikle Uzak Doğu’da tarihinin en parlak dönemini yaşadığını görüyorsunuz.
Fast Company dergisinin “Yaşayan En İyi Tasarımcılar” arasında gösterdiği Jinha Lee için Wired dergisi şu yorumu yapıyor: “Lee gibi insanlar çok yakında bizi yeni bir devrimin eşiğine getirebilir.” 16-21 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşecek Brand Week Istanbul etkinliğinin en önemli konuklarından biri olacak Jinha Lee. Şimdiden bu genç, yaratıcı dehayı dinlemek için ajandalarınıza not düşmeniz ne güzel olur.
Jinha Lee’yi daha yakından tanımak isteyenlere kişisel internet sitesi üzerinde listelediği projelerine bir göz atmayı öneriyorum.
Jinha Lee yaptığı bir konuşmada şöyle diyor: “Bilgisayarların tarihi boyunca dijital bilgiyle aramızdaki boşluğu kısaltmak için uğraştık. Fiziksel dünyamızla ekrandaki dünya arasındaki boşluktan bahsediyorum. Artık aramızdaki mesafe çok kısaldı. Dokunmatik bir ekranın camı bir milimetreden de az kalınlıkta. Aramızda kalan bu son mesafeyi de yok edebilirsek geriye kalan tek sınır hayal gücümüz olacak.”
Mesajın mecrayı peşi sıra sürüklemesinin önünü açmaktansa, mecranın mesajı belirlemesine göz yumuyoruz.