Walmart, kuryelerine yasadışı ödeme şartları uygulamakla suçlanıyor

ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu’nun beyanına göre Walmart kuryelerinin ödemelerini almak için kullanmak zorunda bırakıldıkları platform nedeniyle uğradıkları finansal kayıp 10 milyon doların üzerinde.

Walmart, kuryelerine yasadışı ödeme şartları uygulamakla suçlanıyor

ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB), Walmart ve bordro hizmeti sağlayıcısı Branch’e taşeron işçilere yönelik yasadışı ödeme uygulamaları nedeniyle dava açtı.

Büro, Walmart’ın Spark kuryelerine sosyal güvenlik numaralarını kullanarak rızaları dışında mevduat hesapları açtığını iddia ediyor. Şikayete konu olan unsurlardan biri de, bu hesaplarda işlem başına yüzde 2,99 dolara varan oranda komisyon alınıyor olması. Ayrıca Walmart’ın Temmuz 2021’den itibaren kuryelerine platform üzerinden aynı gün ödeme yapacağına dair defalarca söz verdiği ancak bunu hiçbir zaman yerine getirmediği belirtiliyor.

CFPB Direktörü Rohit Chopra yaptığı basın açıklamasında, “Walmart yanlış vaatlerde bulundu, yasadışı hesaplar açtı ve bir milyondan fazla kuryeden faydalandı. Şirketler çalışanları, kazançlarından gereksiz ücretler kesen hesaplar aracılığıyla ödeme almaya zorlayamaz” diyor.

Büro, Walmart’ın Haziran 2021’den başlayarak yaklaşık iki yıl boyunca Spark kuryelerinin ödemelerini Branch hesaplarından almalarını zorunlu kılmak, rızalarına başvurmadan hatta çoğu durumda yetkisiz olarak kendilerine Branch hesapları açmak ve platform hakkında aldatıcı beyanlarda bulunmak da dahil olmak üzere 2010 tarihli Tüketicinin Finansal Korunması Yasası’nı ihlal eden haksız ve aldatıcı uygulamalarda bulunduğunu iddia ediyor.

Dava dosyasında, şirketin kuryelere Branch hesaplarını kullanmak istemedikleri takdirde işten çıkarılacaklarını söylediği ve kazançlarına ne zaman erişebilecekleri konusunda yanlış bilgi verdiği de belirtiliyor. Kuryelerin, platform üzerinden paralarını farklı bir hesaba aktardıklarında ödedikleri ek ücretlerin 10 milyon doları aştığı söyleniyor.

Walmart ve Branch davaya itiraz ediyor. Bir Walmart sözcüsü CNBC’ye yaptığı açıklamada, “CFPB’nin aceleye getirilmiş davası hatalarla dolu ve yerleşik hukuk ilkelerine ilişkin abartılar ve bariz yanlış ifadeler içeriyor” diyor.

İlgili dava, CFPB’nin şirketlere karşı tüketici ve işçilere ait finansal hesapları kötüye kullandıkları gerekçesiyle açtığı bir dizi davanın sonuncusu. Büro daha önce de Comerica Bank’a federal bir yardım programını yönetmediği ve ön ödemeli banka kartlarından yasadışı ücretler aldığı iddiasıyla dava açmıştı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.