Ümit Boyner: “Türkiye’nin ciddi bir imaj sorunu var”

Herald Tribune gazetesi onu ‘Geleneksel Türk kadını imajına meydan okuyan kadın’ olarak…

Ümit Boyner: “Türkiye’nin ciddi bir imaj sorunu var”

Herald Tribune gazetesi onu ‘Geleneksel Türk kadını imajına meydan okuyan kadın’ olarak niteledi. TÜSİAD Tanıtım Kurulu kapsamında tam 36 tane basın gezisi düzenledi. Yabancı basında Türkiye’nin yer alması için birçok değişik çalışma yaptı. “Türkiye’nin ciddi bir imaj sorunu var” diyen Ümit Boyner ile konuştuk, ‘Ne olacak bu Türkiye’nin imajı?’ diye.

Türkiye’nin bir imaj sorunu olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet, böyle bir sorun var. Türkiye hiçbir zaman bu konuda kapsamlı bir çalışma yapmadı. Özellikle bu kamuoyuna yönelik konularda çok zayıf. Bunu söylerken Türkiye’ye turist çekmekten bahsetmiyorum.

2005 yılında Herald Tribune gazetesinde ‘Geleneksel Türk kadını imajına meydan okuyan kadın’ seçildiniz. Yurt dışında ‘Geleneksel Türk kadını imajı’ neydi sizce? Siz bunu nasıl yıktınız?

Çok iddialı bir soru oldu bu… Ben tabuyu yıktığımı düşünmüyorum. Hatta hala çok ciddi sorunlarımız olduğunu düşünüyorum. Türk kadınının, özellikle de Avrupa’da yaşayan Türk kesimlerinin sorunlarına bakarsak ciddi bir imaj problemi olduğunu görebiliriz.
Rakamlara baktığınız zaman Türkiye’deki kadın yeteri kadar istihdama katılamayan, karar mekanizmalarında yeteri kadar yer almayan, aile içindeki görevi tamamıyla geleneksel anlamda tarif edilmiş bir konumda. Bu doğru, yanlış değil ama yüzde 100’ü de bir değil. Türkiye’de kadının istihdamda yer alma oranı yüzde 25, bunun Avrupa’daki ortalaması ise yüzde 53. Türkiye’de parlamentodaki kadının sayısı daha önce yüzde 4’ken artık yüzde 9. Avrupa’da ise bu oranı yüzde 50ye kadar çıkartmış ülkeler var.

Peki sizce yavaş yavaş bu algı değişmeye başladı mı?

Türkiye’ye genelde ‘Yükselen İslam’ tanımlaması yapılıyor. Dünyanın İslamiyetle ilgili yaşadığı sorunlar içinde ‘Acaba Türkiye bunun neresinde?’ diye bir merak vardı. İlk başta bunun algılanışı çok negatifti. Bu yavaş yavaş değişmeye başladı.

Ortada bir imaj sorunu var. Bu sorunun oluşmasında bizim kendi payımız nedir?

Türkiye genelde hep defansif oldu. Türkiye’yle, Türk siyasetiyle, Türk kadınıyla, Türkiye’deki islamla veya geleneklerle ilgili bir takım şeyler söylendi ve bizler bunlara cevap verme ya da kendimizi savunma içgüdüsüyle hareket ettik. Türkiye kendisinin proaktif bir şekilde tanıtımını yapmadı. Bu TÜSİAD’ın kendi başına başarabileceği bir şey değil. TÜSİAD bir sivil toplum örgütü, belli bir bütçesi var. Bu konuda bir devlet politikası, hükümet politikası olması gerekiyor.

Röportajın tamamını MediaCat Temmuz sayısında okuyabilirsiniz.

Röportaj: Fulya ÇİMEN

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.