MediaCat

TÜTED mobil iletişim vergilerini ele aldı

Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) Dünya Telekomünikasyon Günü kapsamında açıkladığı sektör raporunda Mobil İletişim’de doğrudan ve dolaylı vergi yükünün yüksekliğine dikkat çekerek çözüm önerisini paylaştı.

TÜTED mobil iletişim vergilerini ele aldı

Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) Dünya Telekomünikasyon Günü kapsamında açıkladığı sektör raporunda Mobil İletişim’de doğrudan ve dolaylı vergi yükünün yüksekliğine dikkat çekerek çözüm önerisini paylaştı.

Telekomünikasyon sektöründe kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olan Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED), Dünya Telekomünikasyon Günü’ne özel hazırladığı sektör raporlarıyla ülkemizdeki birçok soruna dikkat çekti ve çözüm önerilerini sundu. GSM Sektörü Yetkinlik Komitesi Raporunda ele alınan konulardan biri de Mobil İletişim Vergileriydi. Bu vergilerle ilgili sorun ve çözüm öneri şu şekilde sıralandı:

Sorun: Mobil iletişim hizmetlerinin daha çok insana ulaşması ve bilgi eşitsizliğinin giderilmesinin önündeki önemli engellerden biri, doğrudan ve dolaylı vergi yükünün çok yüksek olmasıdır. Mobil şebekelerde hizmet bedeline yansıyan toplam mali yükümlülük yüzde 58’i geçmekte, ayrıca her yeni abonelik için 47,20 TL ve her abone için yıllık 13,20 TL mali yükümlülük doğmaktadır.

Çözüm önerileri

Vergilerin Düşürülmesi

  • Ülkemizde mobil iletişim sektöründe uygulanan yüksek mali yükümlülükler sektörün büyümesi önünde ciddi bir engel oluşturmaktadır. Alınacak önlemlerle mali yükümlülüklerde revizyona gidilmesi sonucunda ülkemizde ekonomik büyümeye doğrudan etki edebilecek bir değişiklik yaratılabilecektir.
  • Bu çerçevede, Özel İletişim Vergisi (ÖİV)’nin azaltılması ve ilk abonelikte alınan sabit ücret ve vergilerin kaldırılması önem arz etmektedir.

TÜTED Sektör Değerlendirme Raporları

Sektörün yapısal sorunlarını ve beklentilerini ele alan raporlar, GSM Sektörü, Yazılım Sektörü, Profesyonel Telsiz Haberleşme Sektörü, Kurumsal Santral ve Teknik Servis Sektörü ile İthalatçılar ve Distribütörler konu başlıklarından oluştu. İlgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve pazarın ana ve yan sanayilerinde faaliyet gösteren şirketlerin sorunlarına çeşitli çözüm önerilerinin getirildiği raporun, sektörün gelişimine pozitif katkıda bulunması bekleniyor.

Raporda GSM sektörü özelinde aboneye yüksek mali yükümlülük, 3G yıllık telsiz kullanma ücretleri, ön ödemeli hatlarda internet hizmetleri üzerinden alınan ÖİV, baz istasyonlarının kurulumunda yaşanan güçlükler, evrensel hizmet fonunun kullanımı gibi sorunlara değinildi.

Yazılım sektörünün başlıca sorunları arasındaysa üniversite sanayi işbirliği yetersizliği, teknokent uygulamalarındaki sorunlar, 5809 sayılı Kanun ile Ar-Ge ve eğitim faaliyetleri için oluşturulan kaynağın henüz kullanıma açılmaması, 5746 sayılı Kanun hakkında Maliye Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasındaki yorum farklılıkları, 5746 sayılı Kanun ve 4691 sayılı Kanun ile sağlanan teşviklerin uyumlu olmaması, yazılım dışındaki ürünlere tanınan mali mükellefiyet istisnasının yazılım/uygulamalara tanınmaması ve TÜBİTAK Ar-Ge teşviklerinin uygulamasındaki sıkıntılar gösterildi.

Tabii afetler ve global terörden kaynaklanan kriz anlarında alternatif olarak tercih edilen haberleşme sistemlerini oluşturan Ortak Kullanımlı Telsiz Haberleşme (OKTH) sektörünün temel sorunları arasında mevzuat ve prosedürler, ağır ve haksız rekabet şartları ve kullanıcıların düşük bilinç seviyesi gösterildi. Kamu güvenliği sistemlerinde çok önemli bir yeri olan Profesyonel Telsiz Haberleşme sektörünün ayrı bir alt sektör olarak kabul edilip buna yönelik uygulamalara acilen geçilmesi gereğinin altı çizildi.

Kurumsal Telefon Sistemleri-Teknik Servisler alanında yayımlanan rapordaysa teknik servisler sektöründeki önemli ihtiyaç ve sorunlar tanımlanarak çözüm önerileri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek olan TÜTED Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi Projesi tanıtıldı.

İthalatçı ve Distribütörler sektörünün sorunlarına da değinilen raporda Dış Ticaret Standardizasyon Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.