MediaCat

Türkiye’nin iklim okuryazarlığı seviyesi yetersiz

Alarko Carrier, iklim konusundaki farkındalığın artırılması için harekete geçeceğini duyurdu.

Türkiye’nin iklim okuryazarlığı seviyesi yetersiz

İklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren Alarko Carrier, dün gerçekleşen basın toplantısında #İklimBizimİşimiz sloganıyla toplumun iklim konusundaki farkındalığının ve bilgi seviyesinin yükseltilmesi adına bilgilendirme faaliyetlerine başlayacağını açıkladı. Kurum, bu doğrultuda Türkiye’de iklim okuryazarlığı seviyesini ölçmek ve gelecek dönem planları yapabilmek amacıyla İklim Okuryazarlığı Araştırması’na imza attı.

Twentify işbirliğinde Türkiye çapında bin 261 kişiyle yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin iklim okuryazarlığı konusunda not ortalaması 100 üzerinden 56. Bununla birlikte iklim değişimine dair farkındalığı yüksek ancak teknik bilgileri yetersiz.

Toplumun, etkilerini doğrudan yaşadığı konularda sorunun kaynağına ve çözüm yöntemlerine dair ciddi bir fikrinin bulunduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, toplumun büyük çoğunluğu ormanlık alanların yok edilmesini, iklim değişikliğinin yaşanmasının başlıca sebebi olarak görüyor. Ayrıca iklim değişikliğinin sonucunda sel, fırtına gibi afetlerin oluştuğunu, tarım ürünlerinin azaldığını söylemesine karşın iklim değişikliğinin küresel etkileri konusunda farkındalığa sahip olmadığı görülüyor. Nitekim katılanların yüzde 69’u Türkiye’nin küresel ısınmadan etkilenmediğini söylemekle birlikte yüzde 63’ü iklim değişiminin bitki örtüsü değişimine yol açmayacağını düşünüyor.

Teknik bilgide yetersizlik hâkim

Araştırmaya katılanların yüzde 51’i iklimi inceleyen bilim dalının klimatoloji olduğunu söyleyerek iklim değişimi konusunda farkındalık ortalamasını yükseltse de yüzde 37’sinin meteoroloji cevabını vermesi kafa karışıklığı yaşandığının bir göstergesi. Diğer taraftan toplumun büyük çoğunluğu sera gazı salımı, karbon ayak izi gibi daha teknik kavramlara dair yetersiz bilgiye sahip. Öyle ki araştırmaya katılanların yüzde 25’i sera gazı, yüzde 37’si de karbon ayak iziyle ilgili fikrinin olmadığını belirtiyor. Bu bilgi eksikliği iklim değişikliğini kapsayan Paris Antlaşması, Kyoto Protokolü gibi uluslararası anlaşmalar noktasında yüzde 69’a çıkıyor.

Yeni bir korku kavramı: Eko-anksiyete

Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan

Twentify işbirliğiyle hayata geçirdikleri araştırmanın ardından iklim okuryazarlığı düzeyine katkı sağlayacak bir dizi faaliyete başladıkları bilgisini paylaşan Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, “Önümüzdeki dönemde hepimizin iklim konusundaki bilgi seviyesinin yükseltilmesi ve bireysel ya da kurumsal her adımımızın çevresel etkileri üzerine farkındalığımızın artırılması adına projeler hayata geçireceğiz. Yerel yönetimlerle, belediyelerle beraber çalışmayı planlıyoruz. Gün içinde yoğun zaman geçirdiğimiz sosyal medyada ve bütün her mecrada iklim konusuna dikkat çekmeye çalışacağız” dedi.

İklim değişikliğinin etkileri sonucunda insanlarda oluşan yeni bir korku kavramının ortaya çıktığını belirten Cem Akan, şunları söyledi: “İngilizcesi ‘eco-anxiety’ olan ve Türkçe’ye “eko-anksiyete” olarak çevrilen yepyeni bir sorunumuz var. İklim krizinin etkilerini yaşamaya başladıkça artan bir endişe söz konusu. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 6 binin üzerinde bilimsel çalışmayı inceleyerek hazırladığı 1,5ºC Küresel Isınma Özel Raporu çok önemli bir veriyi ortaya koyuyor. Sera gazı emisyonları mevcut şekilde devam ederse, küresel ısınma 2030 ile 2052 yılları arasında 1,5ºC sınırını geçecek. Bu da dünyamız için geri dönüşü mümkün olmayan bir nokta anlamına geliyor.”

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.