MediaCat

Türkiye’den Hulu çıkar mı?

TV’yi bu kadar seven bir ülkede, iyi planlanırsa, olmayacak iş değil.

Türkiye’den Hulu çıkar mı?

Televizyon ve film odaklı içerikleri bu kadar seven bir ülkede Hulu veya Netflix gibi ‘çoklu platformlu streaming servislerinin’ önünde teknik olarak bir engel yok. Belki tek başına ‘televizyon odaklı Hulu’ veya ‘film odaklı Netflix’ zor, ama karma bir çözüm için büyük potansiyel var.

Ancak yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler noktalar da var.

  • Teknoloji: Bu tip platformları ‘TV kanalı’ veya ‘TV platformu’ gibi görmemek gerekiyor. Hulu ve Netflix gibi örnekler aslında birer teknoloji şirketi. Abonelerine üst seviyede bir deneyim yaşatabilmek için –başta görüntü kalitesinin internet altyapılarına göre optimizasyonu olmak üzeresayısız inovasyona imza atıyorlar ve çıtayı sürekli yukarı çekiyorlar.
  • Ölçek: Şüphesiz Amerika’lıların da bir bildiği vardı. Dünyanın en büyük TV pazarında bile bir kanal bu yola tek başına çıkmadı. 3 büyük TV kanalının (FOX, ABC, NBC) öncülüğünde bir konsorsiyum oluşturuldu ve bir şirket kuruldu. Tüm TV kanalları ceplerindeki bilyeleri aynı platforma döktüler ve bir ‘değer’ yarattılar. Netflix için ölçek zaten hazırdı: Amerika’da film kiralamak geleneksel olarak geniş bir tabana sahipti.
  • Nüzhet Algüneş: Türkiye'den Hulu çıkar mı?Hedef kitle: Konsept niş gözükse de, tersine kitlesel bir potansiyelden bahsedebiliriz. İlginçtir, yasallığı tartışılabilecek bazı online sitelerde dizi/film izleyen gerçek kullanıcı sayısı sektör datasına göre 8 milyonun üzerinde! Rakam ilk bakışta abartılı gelse de, ülkemizde online nüfüs, video aşkımız ve TV içeriğine olan ilgimiz düşünüldüğünde aslında normal. İlk etapta ‘Şehirli Genç Yetişkin’lerin gemiye bineceğini öngörmek yanlış olmaz, ancak zaman içinde yaygınlaşması beklenebilir.
  • İçerik: Hulu/Netflix/HBO kırması bir model akla en yatkını. 1) TV kanallarının yayınlarının hemen ardından programlar havuza alınabilir 2) Exclusive dizi prodüksiyonuna gidilebilir ve sadece Türkiye değil bölge coğrafyası da hedeflenebilir. 3) Eski dizilerin tüm sezonları ve hit/kült filmlerden oluşan geniş bir ‘back katalog’ sunulabilir. 4) Katma değerli içerikler (perde arkaları, tv magazinleri vb.) yer alabilir.
  • Kullanıcı deneyimi: En üst düzey hedeflenmeli. Türkiye’de hemen tüm platformların sınıfta kaldığı alan burası. Sayfalarda/uygulamalarda biraz trafik geldiğinde hayat duruyor. Maçlar izlenemiyor, diziler takılıyor. Oysa böyle bir platformun deneyimi en üst düzeyde olmalı.
  • Çoklu cihaz: Sadece bilgisayar değil, çoklu cihazlar hedeflenmeli. Hatta Laptop’lar düşünülecek en son yer olmalı. Bu platformun yeşereceği asıl yer ‘Akıllı TV’ler olacaktır. LG, Samsung, Arçelik, Beko, Vestel gibi televizyonların ana menülerinde fabrika çıkışı yerleştirilecek ‘uygulamalar’ geniş kitlelere teknik erişimi sağlayacaktır. Uygulamaların kullanımı basit, arama motoru güçlü ve öneri sistemleri gerçekçi olduğu sürece kullanım oranında yüksek rakamlar elde edilecektir.
  • Ortaklıklar: Stratejik ortaklıklar, platformun tabanının genişlemesi için kritik önem taşıyacaktır. Öte yandan ticari pazarlama alanında başta GSM operatörleri ve elektronik şirketleri olmak üzere bu platformun üyeliğini müşterilerine hediye etmek isteyecek markalar olabilir.
  • Big Data: ‘İnsanlar ne zaman, nerede ne seyrediyor’ – Platformun en büyük getirisi bu olacaktır. Bu verilerin analiz edilmesiyle gelecek programlar/ulusal kanal prototipleri bile yeniden şekillenebilir.
  • Reklam modeli: Hulu gibi az sayıda reklamdan oluşan ‘mid roll’ modeli ve ikinci fazda da DAI (Dynamic Ad Insertion) gibi hiper kişiselleşmiş reklam modellerini planlanabilir. Belirli markalarla ortak projelere imza atılabilir.
  • Ücretlendirme: 9,9 TL/ay gibi ‘ortalama bir Türk ailesinin’ erişilebileceği bir rakam olmalı. Daha yüksek bir rakama çıkıldığında özellikle genç ve şehirli kitlede ‘torrent /dizi izle’ gibi platformlara kayma ve içeriği buralarda tüketme eğilimi yaratacaktır.
  • Fikir liderleri: Rol model ile beslenen Türkiye’de ‘ben de Tulu seyrediyorum’ diyen fikir liderleri ve deneyimi hayatın içine alan iletişim modelleri yayılımı ve tüketimi destekleyecektir.
  • Binge Watching: Bu tip platformların en büyük keyfi bir oturuşta arka arkaya bölümleri tüketmek. Bu yüzden yeni programların 13 bölüm olmasa da 2-3 bölümlük paketler halinde yüklenmesi ve Türkiye tarihinin en büyük dizi/film back kataloğunun server’larda bulunması ilgiyi artıracaktır.

Özet: Bizden de Hulu çıkar. Ama tek başına bir kanalın sırtlanması riskli olabilir. Kulağa zor gelse de, ticari olarak herkesin kazançlı çıkacağı bir ‘ortaklık’ modeline imza atabilecek birkaç büyük kanalın, biraz yatırım ve en önemlisi minimum 3-4 senelik bir sabırla birlikte bu yolda hızla yol alabileceği öngörülebilir.

TV’yi bu kadar seven bir ülkede, iyi planlanırsa, olmayacak iş değil.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.