MediaCat

Türkiye’de otomobil arama trendleri

Google’ın Netpop Research araştırma şirketine yaptırdığı Türk tüketicilerin online dünyada araç arama alışkanlıklarını inceleyen araştırma, araç satın alanlar arasında her 10 kişinin 9’unun yetkili bayiden araç satın alımı gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

Türkiye’de otomobil arama trendleri

Google’ın Netpop Research araştırma şirketine yaptırdığı Türk tüketicilerin online dünyada araç arama alışkanlıklarını inceleyen araştırma, araç satın alanlar arasında her 10 kişinin 9’unun yetkili bayiden araç satın alımı gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

Araç satın alma araştırmasına yüzde 58’lik bir oranla internette başlayan kullanıcı bayi seçimini de internetten yapıyor, ilk önce aracın teknik özelliklerine bakıyor ve en az 4 bayiyi ziyaret etmeden araç satın alma kararını vermiyor.

Türkiye çapında 1.000 otomobil alıcısı arasında gerçekleştirilen “Otomobil Alıcısı – Türkiye 2010” başlıklı araştırma her biri 2010 yılında en az bir araç alımı gerçekleştirmiş kullanıcılar arasında yapıldı. Araştırmanın sonuçları Türk tüketicisinin araç satın alma alışkanlıklarına dair ilginç veriler ortaya koydu. Google tarafından yaptırılan araştırmanın en çok öne çıkan sonuçları, Türk tüketicisinin araç satın alma işini ciddiye alması, araştırma ve karar verme de dahil satın almanın tüm aşamalarında interneti daha fazla tercih etmeye başlaması ve marka sadakati konusunda nispeten düşük bir oran sergilemesi oldu.

Arama platformları online araç araştırmasının başladığı ana mecra

Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarına göre araç satın alma yolculuğuna internet üzerinden başlayan her 100 kişiden 87’si uygun araştırmaya arama motorları üzerinden başlıyor. Bir araç satın almayı planlayan her 100 kullanıcıdan 79’u ise süreç içerisinde en az bir kez mutlaka internete başvurmayı ihmal etmiyor. İnternetin araç alıcıları tarafından en çok kullanıldığı alanlar ise: Üretici web sitelerine bakma, bayi bulma, araç karşılaştırmalarını inceleme ve araç hakkındaki yorumları okuma olarak ortaya çıkıyor.

Her 5 kişiden 4’ü tam olarak ne aradığını bilmeden araştırmaya başlıyor, 10 kişiden 9’u satın alma için yetkili bayinin yolunu tutuyor.

Türkiye’de araç satın alma için araştırma yapan her 5 alıcıdan yalnızca 1’i tam olarak ne aradığını (hangi marka ve model) bilerek araştırmaya başlarken her 10 kişiden 9’u satın alma aşamasına geldiğinde işi sağlama alıyor ve mutlaka yetkili bayinin yolunu tutuyor. Ayrıca araçla ilgili karşılaştırma sitelerine bakıp otomobil dergilerinin yaptığı testleri okuyan ve kullanıcı yorumlarına da bakan tüketici “online video” konusuna özel ilgi gösteriyor.

Yükselen Trend: Online Video

Araç satın alma araştırmalarında yakın dönemin parlayan yıldızı olacak olan yöntem ise “online video” olarak ortaya çıkıyor. Özellikle sıfır araba alacak olan her 100 kişiden 64’ü araştırma süreçleri sırasında en az bir online video (karşılaştırma, performans, puanlama) izlerken ikinci el alıcılarında bu oran yüzde 57 olarak ortaya çıkıyor. Müstakbel sıfır araç alıcıları YouTube ve Google Video’ya yoğun bir ilgi gösterirken sıfır araç almayı planlayan her 100 kişiden 70’i yöntemin rahatlığı ve zaman kazandırması dolayısıyla daha fazla videoya erişebilmeyi talep ediyor.

Online videonun kullanıcıyla duygusal bir bağlantı oluşturma ve farklı modelleri mantıksal biçimde, kolayca inceleme imkanı sunması nedeniyle ‘orta vadede en fazla gelişme gösterecek başvuru araçlarından’ biri olması bekleniyor.

Tüketici önce teknik özelliklere bakıyor, test sürüşünü fazla tercih etmiyor

Araştırmaya katılan 1.000 kişi arasında üretici web sitelerini mutlaka incelediğini söyleyen her 100 kişiden 68’i öncelikle teknik özellikleri karşılaştırmak için bu sitelere girdiğini söylerken bunu yüzde 57 ile fiyat almak, yüzde 50 ile belirli bir araç markası hakkında daha fazla bilgi aramak ve yüzde 46 ile satın alınmak istenen aracın opsiyonlarını tanımlamak izliyor. Her 100 kişiden 38’i çeşitli bayi fiyatlarını karşılaştırmak ve araçla ilgili eleştiri yazılarını okumakla vakit geçirirken yüzde 37’si bakım ve garanti bilgilerini mutlaka kontrol etmeyi ihmal etmiyor.

Araştırma test sürüşü uygulamasının Türk tüketicisinden fazla rağbet görmediğini de gözler önüne seriyor. Potansiyel bir araç alıcısı satın alma kararını verme sürecinde ortalama 4 bayi gezmesine rağmen 100 kişiden 64’ünün test sürüşü rezerve etmek gibi bir isteği bulunmuyor. Test sürüşü yapmak isteyenlerin yaklaşık yarısı da (yüzde 49) bu isteğini bayiyi birebir ziyaret ettiğinde dile getiriyor. Online ve telefonla test sürüşü rezervasyonu ise yaygın değil.

Marka sadakati düşük, 100 kişiden yalnızca 20’si mevcut markasını tekrar tercih ediyor

Marka sadakatini ölçümlemeyi de hedefleyen araştırmaya göre sıfır araç alıcılarında her 100 alıcının yüzde 22’si, ikinci elde ise her 100 kullanıcıdan yalnızca yüzde 15’i yine aynı marka aracı tercih ediyor. Araştırmasının başında ortalama 4 marka belirleyen kullanıcı, yüzde 80 oranında, halen kullandığı araçtan farklı bir marka için satın alma kararı veriyor.

Her 100 kişiden 58’i yola sıfır bir araba satın alma hayaliyle yola çıkarken bu hayalini gerçekleştirenlerin oranı yüzde 42’de kalıyor. Her iki alıcıdan biri etkin bir şekilde araç aramaya başladıktan sonra bir hafta içerisinde satın alımını gerçekleştirmiş oluyor, pazarda geçirilen ortalama araç arama süresi ise yaklaşık 4,5 ay.

Araştırmayla ilgili bilgi veren Google Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez, Türkiye’nin Avrupa’nın en önemli pazarlarından biri haline geldiğini belirterek “Sektörümüz 2009 yılında başlayan ve her yıl artarak devam eden büyüme trendini 2011 yılında da sürdüyor. Tüketicinin değişen satın alma eğilimlerini daha iyi okuyabilmek ve internetin bu anlamda konumunu daha iyi anlayabilmek için böyle bir araştırma gerçekleştirdik. Araştırmayı önümüzdeki yıllarda da düzenli olarak sürdürmeyi hedefliyoruz.” dedi.

 

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.