Deloitte Türkiye’nin raporuna göre 2022’de 400’ün üzerinde işlem adediyle yaklaşık 11 milyar dolar değerinde işlem gerçekleşti.
Deloitte Türkiye, Türkiye’de 2022 yılının birleşme ve satınalmaların genel görünümünü ortaya koyan raporunu paylaştı.
Pandemi sonrası dönemde Türkiye piyasasının istikrarlı bir işlem seviyesine ulaşmayı başardığı görülen rapora göre, 2022’de Türkiye’de birleşme ve satınalma işlemlerinde 400’ün üzerinde işlem adediyle yaklaşık 11 milyar dolar değerinde işlem gerçekleşti. Yıllık işlem hacmi son 10 yıl ortalamasının altında kalırken işlem hacminde görülen artış ise önceki yıla kıyasla yüzde 8’lik büyümeye işaret ediyor.
Rapora göre, Türkiye’de toplam yıllık işlem hacmi üzerinde birkaç büyük çaplı işlem belirleyici oldu. İlk 10 işlem toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 50’sini oluştururken işlem sayısının yüzde 73’üne karşılık gelen 10 milyon doların altındaki işlem büyüklüğüne sahip 295 işlem, toplam işlem hacminin yüzde 4’ünü oluşturdu. Yılın en büyüğü konumundaki Türkiye Varlık Fonu – Türk Telekom işlemi, işlem hacminin yüzde 15’ine denk geldi. Ortalama işlem hacmi ise 27 milyon dolarla geçmiş yıllara benzer bir seviyede gerçekleşti.
Türkiye’de gerçekleşen işlemlerde yerli ve yabancı yatırımcıların işlem hacmini neredeyse eşit olarak paylaştığı görülürken yabancı yatırımcılar işlem hacminin yüzde 51’ini oluşturdu. Melek yatırımcıların büyük rol oynadığı işlem sayısında yerli yatırımcılar yüzde 76 oranıyla öne çıkarken Türk yatırımcıların dahil olduğu işlemlerin toplam değeri yüzde 27 artışla 5,4 milyar dolara ulaştı, toplam işlem sayısı da yüzde 2 oranında arttı.
Körfez sermayesi yatırımları bu yıl 2,3 milyar dolar ile son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Körfez bölgesinden yatırımcılar toplam yabancı yatırımcı işlem hacminin yüzde 42’sini oluşturdu. Güneş enerjisi alanında IHC – Kalyon Enerji işlemi (490 milyon dolar), Mubadala liderliğinde Getir’in 768 milyon dolar tutarındaki yatırım turu ve QIA – Dream Restaurants yatırımları Körfez sermayesinin önemli işlemleri olarak öne çıktı.
44 işlemle Avrupalı yatırımcılar bir kez daha liderliği üstlenirken Asya-Pasifik bölgesinin katkısı yüzde 2 ile sınırlı kaldı. 2021’de yüzde 29 olan Avrupalı yatırımcıların işlem hacmindeki payı 2022’de yüzde 39’a yükseldi. 2021’de 3,6 milyar dolar seviyesinde olan Kuzey Amerikalı yatırımcıların işlem hacmi yaklaşık 840 milyon dolar seviyesine geriledi.
Finansal yatırımcılar bu yıl yaklaşık 5 milyar dolar değerinde 268 adet işlem gerçekleştirdi. Büyük ölçekli Türk Telekom ve Getir işlemlerinin etkisiyle finansal yatırımcıların işlem hacmi yüzde 19 oranında artış gösterdi. Finansal yatırımcıların toplam işlem sayısında en büyük paya sahip olan risk sermayesi ve melek yatırımlarının toplamı 240’ın üzerinde işlem ile 1,6 milyar dolar oldu. Bu yatırımcıların toplam işlem sayısına katkısı yüzde 66’ya ulaştı.
Teknoloji, mobil ve internet, e-ticaret ve oyun sektörleri risk sermayesi için en cazip sektörler olurken Getir (768 milyon dolar), Dream Games (255 milyon dolar) ve Insider (121 milyon dolar) yatırımları bu alanda öne çıktı.
2022’de yaklaşık 530 milyon dolar ve 30’un üzerinde işlemle oyun sektörü işlemleri bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 80 oranında artış gösterdi. Oyun işlem hacminde görülen iki kat artış 2022 boyunca yatırımcıların oyuna olan ilgisinin devam ettiğini gösterdi. Gelecek vaat eden Türkiye pazarı, 500’den fazla oyun stüdyosuyla son yıllarda oyun yatırımcıları için dünya çapında bir çekim merkezi haline geldi. Dream Games’in değerlemesi yaklaşık 2,75 milyar dolara ulaşırken Spyke Games, VC Griffin Gaming Partners’tan 50 milyon dolar gibi rekor bir seviyede başlangıç yatırımı aldı.
Özel sermaye fonları tarafından gerçekleştirilen işlem sayısı son beş yıla kıyasla benzer seviyede kalırken işlem değeri 2021’deki 2,3 milyar dolar seviyesinden 2022’de 390 milyon dolar seviyesine önemli ölçüde geriledi. İmalat, enerji, telekomünikasyon, e-ticaret ve finansal hizmetler, özel sermaye fonları arasında trend olan sektörler oldu. Özel sermaye fonları ve diğer finansal yatırımcılar toplam beş adet çıkış işlemi gerçekleştirdi.
En büyük 10 işlemin toplam işlem hacmine katkısı yaklaşık yüzde 50 oldu. İşlem değeri 500 milyon doların üzerinde olan yalnızca dört işlem gerçekleşti. Açıklanan en büyük işlem, Türk Telekom’un Türkiye Varlık Fonu tarafından 1,65 milyar dolar karşılığında satın alınması oldu.
İşlemlerin büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli başlangıç aşamasındaki girişimlerde gerçekleşti. Toplam işlem sayısının yüzde 73’üne karşılık gelen, işlem değeri 10 milyon doların altında olan 295 işlem, toplam işlem hacminin yalnızca yüzde 4’ünü temsil etti. Tüm işlemler dahil ortalama işlem büyüklüğü 27 milyon dolar oldu.
Teknoloji ve finansal hizmetler bu yıl toplam işlem sayısının yüzde 27’sini oluşturarak işlem sayısı bakımından ilk sıralarda yer aldı. Teknoloji odaklı işlemler 70 adet işlemle önceki yıla benzer şekilde 2022’de yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etti. Teknoloji ve e-ticaret sektörlerine yönelik girişim sermayesi yatırımlarının yazılım, ödeme sistemleri ve yapay zekâ tabanlı teknolojiler gibi ilişkili sektörlerin gelişimine de katkıda bulunduğu görüldü. Finansal hizmetler 46 işlem ve 1,8 milyar dolar ile işlem hacminde başı çekerek, yıllık toplam işlem hacminin yüzde 16’sını oluşturdu.
Türkiye Varlık Fonu – Türk Telekom işlemi, telekom sektöründe yüzde 92’lik oranla aslan payını aldı. Bununla birlikte enerji sektörü yaklaşık 640 milyon dolarlık 29 işlemle yatırımcılardan ilgi gören sektörler arasında yer aldı. Yatırımcıların, enerji dönüşümü ve düşük karbonlu sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesinde enerji sektöründe birleşme ve satınalmalara yönelmesi sonucu yenilenebilir enerji sektörüne ilginin arttığı görüldü. Önümüzdeki dönemde daha fazla yatırımcının, işletmelerine ESG (Çevresel Sosyal Yönetişim) kriterlerini dahil etmek üzere yeşil enerji işlemlerini hedefleyeceği öngörülüyor.
Küresel işlem hacminde daralma yaşanan bir yılda Türkiye’ye yönelik işlemlerde istikrarlı bir ivme yakalandığını belirten Deloitte Türkiye Birleşme ve Satınalma Hizmetleri Lideri Özlem Ulaş, “Küresel işlem hacminde daralma yaşanan bir yılda Türkiye’ye yönelik işlemlerde istikrarlı bir ivme yakalanmış durumda. Büyük ölçekli bazı stratejik yatırımcı işlemleri gerçekleşti. Ancak hareketlilik yine küçük ve orta işlemler pazarındaydı. Temkinli davranan yabancı yatırımcılar işlem hacminin yarısını oluşturmakla beraber, toplam yabancı işlem hacmi bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. Küresel salgın tarihe karışırken Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’nın enerji güvenliği ve küresel enflasyonist baskılar yeni risk ve belirsizlikler olarak karşımıza çıkıyor. Yatırım ortamındaki tüm zorluklara rağmen birleşme ve satınalma işlemlerinde canlılık devam ediyor” dedi.
Deloitte Türkiye Birleşme ve Satınalma Hizmetleri Direktörü Duygu Doğançay ise “Pandemi sonrası dönemde birleşme ve satınalmalar ortalama 10 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Bu aynı zamanda son 10 yıllık ortalamaya da denk gelen bir seviye. Bu yıl 11 milyar dolarlık işlem hacmiyle geçen yılın bir parça üzerine çıkıldı. Girişim sermayesi alanında ve start-up yatırımlarında görülen hareketlilik devam etti. Yaklaşan seçim döneminin ve küresel konjonktürün yarattığı belirsizliklere rağmen stratejik yatırımcıların uzun vadeli yatırım iştahları ve teknoloji odaklı girişim sermayesi yatırımlarının yüksek büyüme potansiyeliyle Türkiye yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etmekte. Türkiye pazarına yönelik bu dinamikler önümüzdeki döneme dair olumlu sinyaller veriyor” diye konuştu.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.