Milliyet.com.tr İnternet Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen ile 2013 gündemini konuştuk.
ComScore Aralık ayı sonuçlarına göre Milliyet.com.tr’nin günlük ortalama tekil ziyaretçi sayısı 1 milyon 936 bin 492. Türkiye’de kullanıcıların yaklaşık yüzde 70’ine eriştiklerini söyleyen Milliyet.com.tr İnternet Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen, aynı başarıyı web üzerinden yayın yapan Milliyet TV ve çok yakında yayına başlayacak olan Skorer TV ile de yakalamayı hedeflediklerini dile getiriyor. Teknoloji alanında da bir web sitesi hazırlığında olan Milliyet’in 2013 için ajandası çok kabarık.
Selin Babacan MediaCat Şubat sayısı için Ercüment İşleyen’le görüştü.
Pek çok haber sitesi arasında farklı olarak ne yapıyorsunuz da kullanıcı Milliyet.com.tr’yi tercih ediyor?
Markalı haber çok önemli bir şey; çünkü insanlar her yerde yalan yanlış, manipüle edilmiş haberlerle karşılaşmaktan bıktı. Bizim markamız, Milliyet. Milliyet’in 60 küsur yıllık güvenilirliğiyle haberleri sunuyoruz. Bu çok değerli. Ama diyeceksiniz ki ‘Türkiye’de çok değerli başka haber markaları da var, onların internetteki ziyaret sayılarını nasıl geride bırakabiliyorsunuz?’. Bu bir editoryal duruş. Ya sokağın konuştuğunu yazacaksınız ya da sizin yazdığınızı sokak konuşacak. Bugün iletişimde gelinen noktada okur o kadar interaktif ve egemen ki siz ona istediğinizi dayatamazsınız, ‘bu önemlidir okuyun’ diyemezsiniz. Deseniz de okutamazsınız. Bugün, aktif bir okurla karşı karşıyayız. Onların duygularını, önceliklerini, meraklarını doğru okumak, her gün trendleri doğru takip etmek zorundayız. Gündemde neyin olduğunu ve neyin ne kadar çabuk değiştiğini çok hızlı bir şekilde görmemiz gerekiyor. Yani sokakla, Türkiye’yle birlikte nefes alıp vermek gerekiyor.
Rakiplerinizden farklılaşmak için neler yapacaksınız?
Neredeyse her bilgisayara giriyoruz. İnternet üzerinden yayın yapıyoruz, bilgisayarı olmayan bir insana erişemeyiz. Dolayısıyla yeni markalar yaratma gibi bir strateji gözetiyoruz. Geçen yılın ikinci yarısında bu stratejiyi belirledik ve hızlı bir şekilde uygulamaya başladık. Bunun birinci örneği Skorer.com adlı spor sitesiydi. Ayrı bir kadro, yapı oluşturduk ve Skorer.com’u 2012’nin sonunda ComScore’un spor siteleri kategorisinde birinci sıraya yerleştirdik. Böylece o mecrada farklı bir yayınımız oldu. O süreç devam edecek, başka yeni siteler gelecek. Ama asıl ağırlığımızı ve vizyonumuzu televizyona verdik. Milliyet TV’yi, Skorer TV izleyecek. Çok yakında Skorer TV de bir spor kanalı olarak yayına girecek.
Milliyet TV’de neler yapıyorsunuz?
Milliyet TV, web üzerinden yayın yapan bir televizyon kanalı. Bilgisayarlardan, tabletlerden ve cep telefonlarından takip edebilirsiniz. Çok önemli olan bir şey var. Bugün artık beyaz eşya mağazalarında satılan televizyonların hemen tamamı akıllı televizyon, yani internet erişimi olan televizyon. İnsanlar televizyondan internete erişebiliyor ama internet bağlantısıyla bir yayını takip etmiyor. Yani yazı okumuyor, okumak istemiyor. Televizyonun mantığına uygun bir şey istiyor. Buradan onu yapıyoruz. Yaklaşık iki yıl içinde hanelerin yüzde 25-40’ında akıllı televizyon olacak. 2012’de Amerika’da televizyonlardan internet sitelerine girme oranı yüzde 18. Bu, Amerika için çok büyük bir rakam. Bu oran, Türkiye’de de hızlı bir şekilde artacak çünkü Türk insanı teknolojiyi şaşırtacak bir şekilde yoğun takip ediyor ve ona uyum sağlıyor. Biz hızlı hareket ettik ve oraya talip olduk. Çok ünlü bir kadın televizyoncuyla anlaştık. Yönetmenimiz o olacak, arada canlı yayınlar da yapacak ama günlük haber bülteni sunmayacak. Bunun için ayrı bir kadro ve üç kameralı bir stüdyo kurduk binada. Reklam bölümümüz buna göre tekrardan örgütlendi. Televizyon reklamcılığında uzmanlaşmış isimleri aramıza kattık. Tamamı televizyonlarda tecrübe kazanmış editör, kameraman, montaj sorumlusu aldık. Bunlara internetin mantığını da, ne yapmak istediğimizi de anlattık. Şu an var olan bizim için testtir. Hatta test öncesidir. Ama yapacaklarımız tek tek oluşuyor. Eksikliklerimizin büyük bölümü bitti. Ocak sonu itibarıyla yayındayız. Şubat ayında da spor kanalı olarak Skorer TV yayına girecek.
Milliyet TV’nin diğer kanallardan farkı ne olacak?
Bir teknoloji uyguluyoruz. Teknolojiyi aldık, yaydık, gerekli altyapıyı oluşturduk. Bunun sayesinde muhabirlerimiz ve yazarlarımızın tümüyle canlı, anlık bağlantı kurabileceğiz. Dolayısıyla haberdeki bir muhabir veya haberi yorumlayabilecek yazar, Milliyet TV’de izleyicisiyle anlık buluşacak. Hatta bunun bir adım sonrası, güvendiğimiz üyelere de burada yer vermek. Twitter’ın bir tür görüntülü versiyonu gibi, onları da bu işin içine katacağız.
Reklamverene sunacağınız farklı uygulamalar olacak mı?
Bunların içine reklam girebilecek. İnternette kapatabiliyorsunuz reklamları, burada kapatamayacaksınız çünkü canlı yayınlar. Televizyonda çıkıp üç beş dakika sonra geri gelebiliyorsunuz ya da zap yapabiliyorsunuz. Burada zap yok. Ne zaman başlayacağı belli değil. Zaten çok kısa olacak reklamlar. Uzun uzun kuşaklar düşünmüyoruz.
Konular gündem ağırlıklı mı?
Haber tarif edebileceğiniz her şey bizim gündemimiz ve içeriğimiz. Aynı şekilde sporda da öyle. Onun altyapısı da hazırlandı. Milliyet gazetesinin çok değerli muhabirleri var. Bu muhabirler, antrenmanlardan takımların gittikleri deplasmanlarda yaşananlara kadar her şeyi bize canlı aktarabilecekler. Ve biz bunları taraftarlara canlı olarak yayınlayacağız. Antrenmanları da yayınlayacağız, gittikleri kentte nasıl karşılandıklarını, sabah nasıl uyandıklarını da.
Tabletlerde de varsınız…
Şu anda en çok indirilen uygulama bizimki. 800 bin kişi indirdi. Ziyaretçilerimizin bir bölümü tabletlere kaydı. Akşam televizyon izlerken bile insanların kucağında tabletleri, iPad’leri var. Dolayısıyla orası çok önem kazanıyor. Oradaki ziyaretçi sayısı ve o ziyaretçinin beklentileri de farklı. Daha bir A ve A plus tarzı. Bu kesime de ulaşmak lazım. Bu gelişmenin farkındayız.
2013’te reklamveren dijitale daha fazla yatırım yapacak mı sizce?
Reklamverenin parası çok değerli. Ve bunu anlayışla karşılamak lazım. Biz de kimi zaman reklamveren konumunda oluyoruz. Reklam verdiğiniz zaman geri dönüş gözetiyorsunuz. İnternet geri dönüşlerinin çok yüksek olduğunu reklamverenlerden de duyuyoruz. Mutlaka artacaktır çünkü doğru bir mecra. Çünkü reklamveren çoklu araçlarla ulaşabiliyor. Metni de koyuyor, videosunu da. Tek bir reklamda hepsini halledebiliyor. Bu bir fırsat sağlıyor ve geri dönüşü hızlandırıyor. Bilin ki göz neredeyse reklam oraya gider. Tenha yerde reklam olmaz.
Sporun dışında başka hangi alanlarda projeler olacak?
Televizyon olarak şu anda Milliyet TV ve Skorer TV’yi yerleştirmeyi düşünüyoruz. Onun dışında çok önemli bir hedefimiz yok. Ama web sitesi olarak teknoloji alanına gireceğiz. Orada çok iddialı bir şeye hazırlanıyoruz. Teknolojik gelişmeler, ürünler, ürünlerin testleri, karşılaştırmaları ve belki oyunlar, oyun analizleri olan bir site düşünüyoruz. Ayrıca sadece kadınlara yönelik ayrı bir site daha düşünüyoruz. 2013’te olacak bu da.
‘DEMİRÖRENLER’İN VİZYONU ÇOK GENİŞ’
Demirörenler’in yeniliklere karşı tutumu nasıl?
En yeni medya patronu Demirörenler. O yüzden kimse Demirörenler’in medyada nasıl bir bakışa, vizyona sahip olduğunu bilmiyor. Ama ben eski bir gazeteci olarak görüyorum ki gerçekten vizyonları çok geniş. Yeni oldukları için kafalarında hiçbir kalıp yok. Onlarla konuşurken bir kalıbı değiştirmeniz gerekmiyor. Bir kalıp olmadığı için yeniye çok kolay uyum sağlıyorlar ve o yüzden çok dinamikler. Bu bizim için çok büyük bir avantaj oldu. Eski bir patronla çalışırken bu zorluğu yaşarsınız, çünkü onun da kafasına yerleşen, bildiği bir şey vardır ve onu değiştirmeniz gerekir. Milliyet.com.tr’nin son zamanlarda daha hızlı yükselmesinin sebeplerinden biri de patronlardır. Onların bakışı, desteği ve vizyonudur.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.