StratejiCo. ve Dünya işbirliğiyle hayata geçirilen Koronavirüs Gündem Araştırması coronavirus hakkındaki algıyı irdeliyor.
Kamuoyu araştırma şirketi StratejiCo. ve Dünya gazetesi işbirliğiyle, 12 – 14 Mart tarihleri arasında Türkiye’nin 12 ilinden 408 kişiyle telefon görüşmesi yoluyla gerçekleştirilen Koronavirüs Gündem Araştırması, halkın coronavirus’e ilişkin bilgi düzeyi ve tepkilerini ortaya koyuyor.
ERA Research & Consultancy ve Optimist Araştırma katkılarıyla hazırlanan araştırmanın ulaştığı başlıca sonuçlar şöyle:
Koronavirüs Gündem Araştırması sonuçlarına göre, katılımcıların yalnızca yüzde 37’sinin coronavirus hakkında endişelendiğini gösteriyor. “Coronavirus salgınından ne derece endişe duyuyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 18’i “Hiç endişe duymuyorum” yanıtını verirken, “Endişe duymuyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 26.
Araştırma, coronavirus hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 65 olduğunu ortaya koyuyor. “Coronavirus hakkında kendinizi ne derece bilgili hissediyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 52’si “Bilgili hissediyorum” yanıtını sunarken, yüzde 12’lik kesim ise coronavirus hakkında çok bilgili olduğunu hissediyor.
Araştırma, coronavirus hakkında en sık bilgi alınan ve en güvenilir bilgi kaynaklarını da ortaya koyuyor. En güvenilir ve en sık bilgi alınan haber kaynakları arasında zirvede yer alan televizyonu Sağlık Bakanlığı ve Bakan Dr. Fahrettin Koca ile internet takip ediyor. Araştırmaya göre, 18 – 35 yaş arasında bilgi kaynağı olarak televizyon kullanımı daha düşük ve aynı yaş grubu bilgi kaynağı olarak sosyal medyayı daha fazla kullanıyor. İnternetin bilgi kaynağı olarak kullanımı yaş arttıkça azalıyor. Arkadaşlardan, aileden ya da tanıdıklardan bilgi alanların sayısı kadınlarda daha fazlayken, bilgi kaynağı olarak sosyal medyaya olan güven de erkeklerde ve üç büyük ilde daha yüksek.
Salgın haberleriyle birlikte bugünlerde ekranlarda ve sosyal medyada sıklıkla gördüğümüz Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’yı katılımcıların yüzde 44’ü “başarılı”, yüzde 21’i ise “çok başarılı” buluyor. Bakanı başarılı bulmadığını beyan edenlerin oranı yüzde 9, hiç başarılı bulmayanların oranı ise yüzde 5.
Çalışmada yer alan “coronavirus tehlikesinin Türkiye’de ne kadar süreceğini düşünüyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 14’ünün yanıt sunmadığı görülüyor. Tehlikenin altı aydan fazla süreceğini düşünenlerin oranı yüzde 5, bir aydan kısa süreceğine inananların oranı ise yüzde 7. Çoğunluk, tehlikenin bir ila altı ay süreceği kanısında.
Araştırmaya katılanlara coronavirus’e karşı aldıkları ya da almayı düşündükleri önlemler sorulduğunda, kalabalıklardan ve kalabalık yerlerden uzak durmak ve de yurtdışı planlarını iptal etmek yüzde 76’şar oranla ilk sırada yer alıyor. Yurtdışından gelenlerle görüşülmemesi ve toplu taşıma kullanılmaması da yüzde 73 oranla önlemler arasında öne çıkıyor. Araştırmaya göre; işe gitmemek, eve gıda stoku yapmak ya da markete gitmektense online/telefonla market alışverişini artırmak ise sık düşünülen seçeneklerden değil.
Araştırma, önlemler konusunda çalışanlar özelinde de tedbirlerin benzer olduğunu ortaya koyuyor. Coronavirus’e karşı alınan/alınması düşünülen önlemler konusunda çalışanların büyük kısmı yurtdışı planlarının iptalini, kalabalıklardan uzak durmayı, yurtdışından gelenlerle görüşmemeyi ve toplu taşıma kullanmamayı değerlendiriyor. İşe gitmemek, gıda stoku yapmak ya da alışverişi online/telefonla yapmak sıralamada son sıralarda yer alıyor.
Salgın sürecinde satın alınan ürünlerin markasının önemli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 68. “Bu süreçte tercih edeceğiniz markaların, işyeri güvenliğine ve çalışanlarının sağlığına önem veren firmaların markası olmasına dikkat eder misiniz” sorusuna ise katılımcıların yüzde 65’i “evet” yanıtını sunuyor.
Çalışmada yöneltilen “İşyerinizin iş sürekliliği ve afet, salgın vb. durumlara yönelik bir kriz yönetim planı var mı” sorusuna katılımcıların yüzde 45’i olumsuz yanıt veriyor. Soruya “evet” yanıtı verenlerin oranı da yine yüzde 45.
“İşyerinizin teknik olarak, işler aksamadan, uzaktan çalışmaya ne derece hazırlıklı olduğunu düşünüyorsunuz” sorusuna katılımcıların yalnızca yüzde 26’sı olumlu yanıt sunuyor. İşyerlerinin hazırlıklı olmadığını düşünenleri oranı yüzde 55.
“Bu dönemde işyerinizde çalışmak yerine uzaktan çalışmayı tercih eder misiniz” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 56’sı olumsuz yanıt veriyor. Uzaktan çalışmayı tercih eden yüzde 41’lik kesimin yüzde 61’ini kadınlar oluştururken, üç büyük ilde uzaktan çalışma tercihinin diğer illere kıyasla daha yüksek olduğu görülüyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.