Mesleğinizi iyi seçin ya da şimdiden yeni bir iş aramaya başlayın.
Oxford Üniversitesi araştırmacıları önümüzdeki 20 yılda ABD’deki meslek dallarının yüzde 47’sinin otomasyona bağlanacağını söyledi. Peki, robotlar hangi meslekleri yerinden etmek için daha iştahlı?
LinkedIn’de “Teknolojinin en iyi 10 sesi”nden biri olarak işaret edilen The Palmer Group CEO’su Shelly Palmer, Ad Age’te kaleme aldığı yazısında bahsi geçen beş mesleğe ilişkin gelecek öngörülerini yazdı. Palmer’ın bu yazıda robotlarla kastettiği şeyin, “machine learning” algoritmaları gibi teknolojiler olduğunu unutmayalım.
Palmer’ın öngörüleri şöyle:
1. Orta yönetimler
Eğer işinizin temel fonksiyonu bir Excel kutusundaki rakamı alıp bir diğer Excel kutusuna taşımak ve bu işlemi yazıya dökmekse robotlar yakın zamanda kapınızı çalacak demektir.
Sektöre ilişkin özel bilgi birikiminizin, sayılar arasında nedensellik ilişkileri kurmak için kullanılacağı her durum öncelikli olarak sizin için tehdit anlamına geliyor. Hazır olun.
2. Satışçılar (Reklam, mal vs.)
Özel teknikler kullanmanız, hayal satmanız ya da sihir yapmanız sizi kurtarmayacak.
Makineler tüm satış süreçlerinde (teklif verme, maliyet belirleme, sipariş verme ve icra sistemleri) boy gösterecekler.
3. Gazeteciler, yazarlar, sunucular
Yazmak zor iştir. Ancak rapor yazmak değil.
Makineler dataları okuyup bunları görsel ve videolarla denkleştirebilir ve neredeyse her türlü araştırma materyalini analiz ederek okunabilir -ya da sunulabilir- bir forma getirebilir.
Yazıdan sese aktarma sistemleri çok hızlı gelişiyor ve kulağa hayli gerçekçi geliyor. Bahsettiğimiz bu zincire spor ve finans yazarları da dahil.
4. Muhasebeciler ve saymanlar
Data işleme büyük ihtimalle bertaraf ettiğinden daha fazla iş alanı yarattı ancak “machine learning” muhasebe alanında insandan çok daha yetkin hale gelecek.
Henüz gelişme döneminde olsa da, hesap ödeme ve alacak temini, envanter kontrolü, hesap denetimi ve diğer pek çok hesaplama fonksiyonunu bu şekilde yapmak işleri kolaylaştıracak.
5. Doktorlar
United Nations Department of Economic and Social Affairs (UN DESA) verileriyle, şu anda 7,3 milyar olarak tahmin edilen dünya nüfusunun 2030’da 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar ve 2100’de 11,2 milyara çıkacağı düşünülüyor.
Yani pratikte, doktor olmak isteyen herkesin doktor olması durumunda bile yeterli sayıda doktora sahip olamıyoruz.
İyi haberse şu, robotlar harika birer doktor, teşhis uzmanı ve cerrah olmak üzere adaylar.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.