MediaCat

“Reklamlarda eşitlikçi uygulamalar ivme kazanıyor”

Effie Awards Türkiye 2019 Ödüllü Televizyon Reklamlarının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi araştırması sonuçları açıklandı.

“Reklamlarda eşitlikçi uygulamalar ivme kazanıyor”

Reklamverenler Derneği liderliğinde, Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü işbirliğiyle yürütülen Effie Awards Türkiye 2019 Ödüllü Televizyon Reklamlarının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi araştırmasının bu yılki sonuçları paylaşıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Gül Şener ve Dr. Eda Öztürk’ün koordinatörlüğünde, Dr. Önder Yönet’in veri analizleriyle tamamlanan araştırmada Effie Türkiye 2019’da finalist olan ya da ödül alan 253 televizyon reklamı mercek altına alındı.

Kadın ana karakterlerin görünürlüğü arttı

Araştırmanın bulgularına göre, reklamlarda kadın ana karakterlerin görünürlüğü geçtiğimiz üç yıla kıyasla arttı. 2016 – 2018 yılları arasında yüzde 35 olan kadın ana karakter oranı 2019’da yüzde 40’a yükseldi. Effie Türkiye’de 2019 yılında finale kalan reklamlar ise yüzde 55 kadın ana karakter oranıyla, ivmenin artarak devam edeceğinin sinyallerini verdi.

Ürün kategorilerine göre reklamlarda kadın ana karakterler

Araştırma, belirli ürün kategorilerinde cinsiyet temsili açısından geleneksel reflekslerle hareket edilmeye devam edildiğini ortaya koyuyor. Banka & finans kategorisi yüzde 86, otomotiv yüzde 83, telekomünikasyon yüzde 78’le geleneksel biçimde erkeklerle özdeşleştirilmeye devam edilirken, ev bakım ve temizlik kategorisinde ise yüzde 86’yla kadın ana karakterin hâkimiyetinin artarak sürdüğü anlaşılıyor.

Yardımcı karakter özelinde kadının reklamdaki görünürlüğü

Araştırmaya göre, kadının yardımcı karakter olarak kullanımı üzerinden reklamdaki görünürlüğü artıyor. Zira 2019 sonuçlarında kadın ve erkeklerin yardımcı karakter olarak kullanımında eşitlik yakalanmış görünüyor. 2016 – 2018 sonuçlarına kıyasla, ana karakteri erkek olan reklamlarda kadın yardımcı karakter kullanımı ise yüzde 21’den yüzde 37’ye yükselmiş durumda.

Dış seste erkeğin sesi çok daha fazla duyuluyor

Geride kalan üç seneye kıyasla reklamlardaki dış seslerin dağılım oranlarında hiçbir değişiklik yaşanmadığını tespit eden araştırma, kadınların reklamlarda seslerini hâlâ duyuramadığını gösteriyor. Reklamlarda dış sesin cinsiyete göre dağılımına bakıldığında, dış sesin yüzde 87’sinin erkeğe, yüzde 12’sinin kadına ait olduğu görülüyor. Dış seste hem erkeğin hem de kadının işitildiği reklamlar ise yüzde 1 ile sınırlı.

Kadın ana karakterler ağırlıklı olarak evde görülüyor

Araştırmaya göre, reklamlarda kadının baskın ortamı hâlâ ev. Öte yandan, kadının işyerindeki temsilinde sınırlı da olsa bir artış mevcut. Kadın ana karakterler ağırlıklı olarak evde (yüzde 39) gösterilirken, ev işleri daha düşük oranlarda kadının görevi olarak yansıtılıyor. Söz konusu oran, yüzde 22’den yüzde 9’a gerilemiş durumda.

Bir diğer veri ise geçtiğimiz üç senede Effie kazanan televizyon reklamlarında kadının işyerinde hiç gösterilmemiş olması. Bu yıl ise kadınların yüzde 6 oranında işyerinde gösterildikleri ortaya çıkıyor.

“Proje geçmiş ve gelecek kuşaklara yönelik sorumlulukları yerine getirme anlamı taşıyor”

Türkiye’deki Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin, Dünya Reklamverenler Federasyonu (WFA) ve UN Women destekleriyle bir dünya projesi olduğunu ifade eden Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, “Dünyada ilk kez üniversitelerin desteği ve sektör örgütlerinin katılımıyla yapılan bu proje, geçmiş ve gelecek kuşaklara yönelik sorumlulukları yerine getirme anlamı taşıyor. Markaların, kurumların ve ajansların yanı sıra bu konu üzerine birikimi olan herkesle iş birliğine açığız, yeter ki bu dönüşümü sağlayalım” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine global ölçekte hazırlanan araştırma sonuçlarını paylaşan Kantar Group’un sağlık bölümü CEO’su Lynette Cooke’a, Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulunun ana paydaşlarından İsveç Konsolosluğuna, Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne destekleri için teşekkürlerini ifade eden Pura, “Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitli Kurulunun yoğun çabalarının olumlu gelişmeler yaratmış olması çok sevindirici. Bugün bitti, yarın sabahtan itibaren daha çok çalışmalıyız” diye konuştu.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.