Reklamcılar derneği 2013’ün ilk 6 ayının reklam verilerini açıkladı.
Reklamcılar derneği 2013 yılı ilk yarısının reklam yatırımlarını ve yatırımların mecralara göre dağılımını gösteren raporu, dernek başkanı Alper Üner başkanlığında düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Derneğe üye medya ajanslarının verileriyle hazırlanan rapora göre, toplam 2 milyar 644 milyon TL olarak gerçekleşen reklam yatırımları, 2012 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 10’luk bir büyüme gösteriyor. Yatırımların yüzde 58,29’unu televizyon, yüzde 22,48’ini basın, yüzde 8,89’unu dijital, yüzde 6,75’ini açıkhava, yüzde 2,46’sını radyo ve yüzde 1,13’ünü sinema reklamları oluşturdu. Reklamcılar Derneği yılsonu itibariyle elde edilecek yatırım oranlarının geçen yıla göre yüzde 10 daha fazla olacağı öngörüsünde bulunda.
Türkiye reklam yatırımları – 2013
Dünyada Avrupa dışındaki tüm bölgelerin reklam yatırımları 2013’ün ilk 6 ayında artış gösterirken, dünya ortalaması yaklaşık yüzde 3’lük bir büyüme oldu. Latin Amerika’nın en büyük yatırımı yapan ülkesi Arjantin olurken, Asya Pasifik bölgesinin katalizörleri Endonezya, Çin ve Filipinler olarak tespit edildi. Türkiye’de ise Tv ve gazete reklam yatırım payı dünya ortalamasıyla benzer seviyede olurken; internet ve açıkhava yatırımları ortalamanın üzerinde, radyo ve dergi paylarının ise ortalamanın altında seyrettiği gözlemlendi.
Dünya reklam yatırımları – 2013
Reklam yatırımlarının mecralara dağılımı – 2013
Ölçümleme tekniklerinin henüz resmileşmediği dijital mecralara yönelik tahminlerse, sosyal medya ve arama motorları gelirleri muaf tutularak, geçen yıllara oranla istikrarlı bir yükseliş gösterdiği ve 2012 yılının aynı dilimine kıyasla yüzde 13’lik bir artış gerçekleştirdiği yönünde.
Tüm mecralar göz önünde bulundurulduğunda, 2013’ün ilk 6 ayı reklamveren ve reklamı yapılan marka adedinde yüzde 6’lık bir düşüş yaşadı. Bununla birlikte, toplantı katılımcılarından GroupM Türkiye CEO’su Demet İkiler bu düşüşün dönemsel olabileceğini ve anlamlı sonuçlar çıkarsayabilmek için bir yıllık dönemlere bakmanın çok daha sağlıklı ve bilimsel olacağını vurguladı.
‘Tüketicinin korunması hakkındaki kanun’ tasarısı mecliste kabul edilmesi ve T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Reklam Kurulu’nun üye sayısının azaltılması ve yetkilerinin artırılması güncel gelişmeler arasında. Tüketici haklarını koruyan ancak düzenleyici olmaktan ziyade danışma mercii olarak görev yapan Tüketici Konseyi’ne muadil Reklam Konseyi’nin kurulması da çok yakında gerçekleşecek gelişmelerden bir başkası. Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu, durumu sektörel durum ve beklentilerin çoklu mecralarda tartışabileceği umut verici bir gelişme olarak nitelendirdi.
Reklamveren, marka ve ürün adetleri – 2013
2005 yılında hayata geçirilen ve iki yılda bir düzenlenen Effie Türkiye Reklam Etkinliği Ödülleri 2014 yılından itibaren yılda bir kez düzenlenecek. Başvuruların 2014 Mart’ından itibaren alınmaya başlanacağı ödüllerin töreni ise Mayıs ayında gerçekleşecek.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.