MediaCat

Ramazanda daha fazla harcıyoruz

Ipsos KMG tarafından hazırlanan Ramazan Raporu’na göre, Ramazan’da ortalama bir aya kıyasla…

Ramazanda daha fazla harcıyoruz

Ipsos KMG tarafından hazırlanan Ramazan Raporu’na göre, Ramazan’da ortalama bir aya kıyasla hızlı tüketim ürünlerine yaklaşık yüzde 20 daha fazla para harcanıyor. Ramazan dönemlerindeki hızlı tüketim harcamalarındaki artışa yönelik bu dönemi ayrıntılı izleyen Ipsos KMG üçüncü Ramazan Raporu’nu hazırladı.

Rapora göre 2007 yılında Ramazan ayında aylık ortalama hane tüketim harcaması yüzde 20 oranında arttı.

Ipsos KMG Tüketici Panelleri ve Medya Koordinatörü Kıvanç Bilgeman yaptığı değerlendirmede; “Ramazan ayı Türkiye’de gerek oruç tutanlar gerekse tutmayanlar için yeme ve içmenin diğer tüm zamanlardan daha ön planda olduğu bir dönem. 2007 yılında aylık ortalama hızlı tüketim harcaması 3.249 milyon YTL iken Ramazan ayında bu değer 3.885 milyon YTL olarak gerçekleşti. Toplam harcamada gıda ve içecek ürünlerinin payı arttı. Ramazan ayında görülen harcama artışı tüm sosyo-ekonomik statü gruplarında geçerli olsa da artış oranı AB grubu hanelerde daha düşük, DE grubunda ise daha yüksek gerçekleşti. İç Anadolu ve Doğu & Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin toplam harcamadaki payı Ramazan’da artarken diğer bölgelerde düşüş oldu. Perakendeciler bazında incelendiğinde ise Ramazan ayındaki harcamada diğer zamanlara kıyasla çok belirgin bir hareket görülmemekle birlikte market & bakkalların ve indirim marketlerinin payı düşmekte. Buna karşılık son iki yılın Ramazan döneminde zincir dışı marketler paylarını arttırdı. Bekleneceği gibi Ramazan ayında alkollü içecekler düşüş gösteriyor ancak 2007 yılında yaşanan düşüş önceki yıllardan daha az oranda gerçekleşti. Buna karşılık süt ve süt ürünleri alım davranışları Ramazan’da farklılık göstermedi. Ramazan ayında yapılan harcamanın ortalama değerlerin en çok üzerine çıktığı ana kategoriler sırasıyla et ve et ürünleri (özellikle kırmızı et ile), atıştırmalık ürünler (özellikle hediyelik çikolata ve şekerler ile), alkolsüz içecekler, genel gıda ürünleri ve yağlar (özellikle tereyağ ile) oldu. Hanelerin harcamaları genellikle tüm kategorilerde Ramazan başlamadan önceki hafta ve Ramazan’ın son haftasında yoğunluk kazanıyor. Ramazan dönemi giderek yaz aylarına denk geliyor! Yani, Ramazan dönemi satın alım davranışlarına dair keşfedilecek bir dizi değişiklik bizleri bekliyor.” dedi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.