Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, mesai takibi amacıyla parmak izi ve yüz tanıma gibi biyometrik verilerin işlenmesi yasaklandı.
İş dünyasında uzun süredir tartışma konusu olan biyometrik veri tabanlı Personel Devam Kontrol Sistemleri (PDKS), KVKK’nın 2 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İlke Kararı” ile kesin olarak yasa dışı ilan edildi.
Kişisel Verileri Koruma Kurulu Kurulu, çalışanların açık rızası alınmış olsa bile bu verilerin işlenmesini kanuna aykırı buldu. Gerekçe olarak ise “ölçülülük ilkesi” gösterildi; yani bir personelin işe giriş-çıkış saatini takip etmek için elinde kart, şifre veya QR kod gibi daha az müdahaleci yöntemler varken, onun geri döndürülemez biyometrik verilerini toplamak mahremiyet ihlali sayıldı.
Kararın hem işçi mahremiyetini güvence altına aldığını hem de işverenleri milyarlarca liralık KVKK cezalarından koruyacağını belirten Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, şu değerlendirmede bulundu: “Biyometrik verilerin toplanması, en başından beri ölçülülük ilkesine aykırı bir uygulamaydı. Kart okutma, QR kod kullanımı veya kişiye özel şifre gibi alternatif ve güvenli yöntemler dururken çalışanların parmak izini ya da yüzünü sisteme kaydetmek mahremiyet sınırlarını aşıyordu. Resmi Gazete’deki bu net karar, çalışanları koruduğu gibi şirketlerin de olası çok ağır hukuki tazminatlar ve idari para cezalarıyla karşılaşmasının önüne geçecek. Şirketlerin mevcut sistemlerini acilen yasal mevzuata uyumlu hale getirmesi gerekiyor.”