MediaCat

Mart ayına damgasını vuran olaylar

Doğal afetlerden, savaş haberlerine kadar her zamankinden çok daha yüklü gündemi olan medyanın, Mart ayı incelemesi sonucu, Ajans Press’ten alınan Basın, Tv, Radyo, Internet portal, blog ve sosyal medyayı içeren yaklaşık 15.000 medya organından derlenmiş verileri inceleyerek geride bıraktığımız Mart ayını masaya yatırdı.

Mart ayına damgasını vuran olaylar

Doğal afetlerden, savaş haberlerine kadar her zamankinden çok daha yüklü gündemi olan medyanın, Mart ayı incelemesi sonucu, Ajans Press’ten alınan Basın, Tv, Radyo, Internet portal, blog ve sosyal medyayı içeren yaklaşık 15.000 medya organından derlenmiş verileri inceleyerek geride bıraktığımız Mart ayını masaya yatırdı.

Mart ayında en çok haber olan olaylar

  1. Libya olayları
  2. Japonya depremi
  3. Ahmet Şık "İmamın Ordısı" kitabı
  4. İbrahim Tatlıses’in vurulması
  5. OdaTV baskını
  6. Dünya Kadınlar Günü
  7. Torba Yasa
  8. Bedelli Askerlik
  9. Mısır olayları
  10. Muhteşem Yüzyıl dizisi

Geçtiğimiz Ocak ayında Tunus’un orta batı kesiminde patlak veren ve daha iyi yaşam koşulu talebinde bulunan göstericilerle güvenlik güçleri arasında haftalarca süren olaylar önce Tunus’un başkentinden tüm Tunus’a; daha sonra da Tunus’tan tüm Ortadoğu’ya yayıldı.

Başta Mısır olmak üzere Yemen, Bahreyn ve Suriye’yi de etkisi altına alan, hatta Mısır’ın yaklaşık 30 yıldır iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i koltuğundan eden olaylar Libya’ya sıçradı. 42 yıldır Libya’ya liderlik eden Muammer Kaddafi, Mübarek gibi geri adım atmayarak gösterileri tertipleyen muhalifleriyle askeri kanatta çatıştı. Dünyanın ateşkes uyarılarını dikkate almayan Kaddafi yanlılarını önce NATO üyesi Fransa savaş uçaklarıyla vurdu, sonra da ABD güçleri.  Liderlerini protesto eden ülke içi gösterilerden çıkan olaylar, ülkeyi büyük bir savaşa doğru sürüklemeye başladı. Mart ayında 11.086 adet haber yansıması bulunan Libya olaylarının medyadaki sarsıntısı, 9.0 şiddetindeki Japonya depreminin bile önüne geçti.

Japonya depremi, gündemi değiştirdi

Japonya, 11 Mart’ta 9.0 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Deprem ve ardından oluşan tsunamide Japon resmi kaynakları yaklaşık 10 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişininse hala kayıp olduğunu açıklandı. Japon halkını Dünya’yı yörüngesinde saptıran büyük sarsıntıdan çok, tsunami vurdu. Yaklaşık 200 bin kişi evsiz kaldı.

Büyük sarsıntı sonrası tüm dünyaya korku salan ve dünyanın en büyük nükleer santrallerinden biri olan Fukuşima nükleer santralinde yükselen basıncı azaltmak için uzun uğraşlar yaşandı. Tüm dünyanın çalışmaları merakla izlediği nükleer soğutma çalışmalarında kimi zaman başarısızlıklar yaşanırken, nükleer sızıntıların oluşturduğu nükleer bulutların Avrupa ve ABD’ye ulaşması ile Japonya’nın içme suyunun bebekler için radyasyon riski taşıdığı açıklamaları tüm dünyayı büyük endişe ve üzüntüye sürükledi. Ajans Press’ten alınan verilere göre 10.918 adet haber yansıması bulunan Japonya depremi, dünya ve Türkiye borsalarında da deprem sarsıntılarına yol açtı. Ortadoğu ve özellikle petrolün kalbi konumunda olan Libya’daki olaylarla patlak veren benzin ve petrol fiyatlarındaki artış, depremde nükleer santralleri zarar gören Japonya’nın daha fazla enerji ithal edeceği yolundaki tahminler de buna eklenince yeniden tırmanışa geçti.

Türkiye’de yatırımları bulanan Japon yatırım fonlarının ülkelerine fon yollamak üzere denizaşırı piyasalardaki varlıklarını satmaya başlamasıyla Japon Yeni, dolar karşısında 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Ergonokon haberleri manşetten verildi

İlk iki sırada dünya gündemine düşen, global krizlerden sonra, Ergenekon haberleri manşetlerden inmedi.

Bilgi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri üzerine ders veren gazeteci Ahmet Şık’ın evinde ve üniversitedeki odasında Ergenekon soruşturması kapsamında arama yapıldı. Ahmet Şık’ın avukatı Bülent Utku, “Ahmet Şık, silahlı terör örgütüne üye olmak ve halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek suçlamasıyla, yakalandı ve gözaltına alındı. Son zamanlarda hazırladığı ‘İmamın Ordusu’ ismini vermeyi düşündüğü ve bir cemaat içindeki örgütlenmeleri anlatan kitap nedeniyle gözaltına alındığı düşüncesini bize iletti. Biz bu aşamadan sonra yakalama ve gözaltına alma kararına itiraz etmeyi düşünüyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Açıklamalar ülke gündeminin manşetlerine oturmada zaman kaybetmedi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir roman, daha taslak aşamasındayken ‘henüz konulmamış’ isminden bu kadar söz ettirdi. Savcılığın yaptığı baskını ve kitaba getirilen yayın yasağını değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de olayı, “Olayla ilgili başka bir bağlantı varsa ortaya çıkarılmalı. Benim açımdan doğru olmadığı kanaatindeyim. Türkiye’nin görüntüsüne gölge düşüreceğiyle ilgili kaygım var. Bunlar o gazeteciler ve o kitap için en büyük PR çalışması olmuştur. Ama savcıların bazı değerlendirmeleri yapması mümkün olmuyor herhalde. Şimdi o kitaplar 10 bin satacaksa 100 binler satacaktır” şeklinde yorumladı. Satış adedi şimdilik belli olmasa da Mart ayı medya yansıması Ajans Press tarafından 8.938 haber olarak kaydedildi.

Tatlıses’in vurulması haberlere yansıdı

İbrahim Tatlıses, 13 Mart gecesi Beyaz TV’de katıldığı bir program çıkışı, beş kişinin silahlı saldırısına uğradı. Uzun namlulu silahlarla başından vurularak ağır yaralanan Tatlıses, Maslak Acıbadem Hastanesi’ne sevk edilerek hemen ameliyata alındı. Sanatçıyı ailesi, yakın dostları ve hayranları yalnız bırakmadı. Bu tatsız olay ve polisin olayla ilgili çalışmaları saniyesi saniyesine gazeteciler tarafından takip edilerek Tatlıses hayranlarına manşetlerden duyuruldu. Mart ayına damgasını vuran Tatlıses suikastı basında 6.464 adet haber yansıması buldu.

Oda TV baskını

Ergenekon soruşturması kapsamında sahibi olduğu OdaTV’de ve evinde aramalar yapılan Hürriyet Gazetesi yazarı Soner Yalçın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polis, Oda TV yöneticilerinin evlerinde de aramalar yaptı. Yalçın ve iki yöneticisi, savcılık sorgularının ardından sevk edildikleri nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Olaya tepkiler de gecikmedi. Yalçın’ın tutuklanmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Soner Yalçın’ın tutuklanmasına niye şaşırıyorsunuz arkadaşlar, şaşırmayın, burası Türkiye. Davanın savcısı belli, yargıçları belli, hangi mahkemeye çıkarılacağı belli. Bunu sağduyusu olan her yurttaş gayet iyi biliyor” yanıtını verdi. Olaylar Mart ayı tablosuna 6.409 adet haber ile yansıdı.

275 Kadın kampanyası

OdaTV’ye şok baskın ve göz altıların ardından Türkiye en çok Dünya Kadınlar Günü’nü ve kadına sunulan hakları konuştu. Mart ayının kadınlar açısından en güzel olan gelişmesi ise kendini bir kampanyayla duyurdu: Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) 12 Haziran 2011’de yapılacak milletvekili genel seçimlerinde daha çok kadının aday gösterilmesi, daha çok kadının milletvekili olabilmesi için başlattığı "275 Kadın" kampanyasını bir basın toplantısıyla tanıttı. Türkiye genelinde yapılan diğer kutlamalar ile birlikte 4.700 adet haber medyaya yansıdı.

Torba yasa

Bazı sendikalar ile muhalefet partilerinin tepki gösterdiği ‘torba yasa’, Şubat ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Yaklaşık 2,5 aylık mesainin ardından Genel Kurul’dan geçen düzenleme, esnaftan çalışana, üniversite öğrencilerinden otomobil sahiplerine ve siyasetçilere kadar toplumun hemen her kesimini ilgilendiren önemli hükümler içeriyor. 9 bölüm ve 234 maddeden oluşan yasada, kamuoyunda vergi ve prim affı olarak da bilinen kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bölüm öne çıkıyor. Buna göre 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler, SSK-Bağ-Kur prim borçları, idari para cezaları, elektrik ve su borçları ile trafik cezaları yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Düzenlemeye, harç kredisi borcu olan üniversite mezunları da dahil edildi.

Şubat ayında kabul edilen torba yasası, Mart ayının ekonomistlerini ve ekonomi muhabirlerini oldukça meşgul etti ve 3.135 adet medya yansıması oldu.

Bedelli askerlik tartışmaları yeniden alevlendi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve Edirne Milletvekili Rasim Çakır’ın imzasını taşıyan Askerlik Kanunu’na Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Meclis’te CHP’nin verdiği bedelli askerlik düzenlemesini içeren kanun teklifiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, düzenlemeden 1 Ocak 1983’ten önce doğanların yararlanabileceğini ifade etti. Teklifte, yıllık geliri 12 bin liranın altında olanların hiçbir bedel ödememesini öngördüklerini açıklayan Hamzaçebi, yıllık geliri 12 bin lira ile 25 bin lira arasında olanların 7 bin 500 lira, 25 bin liranın üzerinde olanların ise 15 bin lira bedel karşılığında temel askerlik eğitimini almak koşuluyla askerliklerini yapmış sayılacaklarını açıkladı. Ülke genelinde yeni bir heyecan yaratan ve hükümetin eleştiri oklarından kaçamayan teklif, çeşitli medya organlarında kendisine 2.918 adet haber yansıması buldu.

Mısır’daki politik istikrarsızlık

Askerlik tartışmalarının ardından, ilk olarak Tunus’ta patlak veren ve domino etkisi yaratarak Mısır’a da sıçrayan hükümet karşıtı eylemler ve bunların medyadaki yansımaları 9’uncu sırada yer aldı. 30 yıllık koltuğunu çıkan isyanlarda terk etmek zorunda kalan Hüsnü Mübarek ve onun ardından yeniden yapılanmaya çalışan Mısır haberleri kendine 2.130 adet yansıma buldu.

Muhteşem Yüzyıl

Show TV’de yayınlanan, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’la eşi Hürrem Sultan’ın hayatını anlatan dizi Muhteşem Yüzyıl, Türk halkı tarafından çok sevildi. İzlenmeye başlandığı ilk günden bu yana yeni bölümlerinin merakla beklendiği dizi, modaya da yön verdi. İlk bölümünden itibaren büyük tartışmalara neden olan Muhteşem Yüzyıl dizisi, Topkapı Sarayı’na ziyaretçi rekoru kırdı. Parfümü, yüzüğü, kolonyasıyla yeni bir akım başlatan dizi için birçok şehirden saray turları düzenlendi. Sevilen diziyi talihsizlikler de yalnız bırakmadı! Kamuoyunda tartışmalara neden olan “Muhteşem Yüzyıl” dizisi hakkında RTÜK’e rekor sayıda şikâyet geldiği açıklandı. Şubat ayında yaptığı haber patlaması, Mart ayında da hafiflemesine rağmen devam etti ve haber tablosuna 1.850 adet haber yansıdı.

Başbakan yine gündemde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayında da adından en çok söz ettiren ünlü yüz oldu. Yazılı basında 7.253 adet habere konu olan Başbakan Erdoğan’ı, en zorlu rakibi Ana Muhalefet Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 3.766 haberle 2’nci sıradan takip etti. Daha çok yurt dışı gezilerine yoğunluk gösteren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 2.458 haberle Kılıçdaroğlu’nu takip eti.

Mart ayında gündemdeki isimler

  1. Recep Tayyip Erdoğan
  2. Kemal Kılıçdaroğlu
  3. Abdullah Gül
  4. İbrahim tatlıses
  5. Deniz Baykal
  6. Nedim Şener
  7. Adnan Polat
  8. Ahmet Davutoğlu
  9. Derviş Eroğlu
  10. Devlet Bahçeli

Görevini, Kemal Kılıçdaroğlu’na teslim eden eski CHP Genel Başkanı Sırasında Deniz Baykal listenin 5. yer aldı. Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan ve serbest bırakılan Oda TV yazarı İklim Bayraktar savcılık sorgusunda, röportaja gittiği CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın taciz etmeye çalışınca odasını terk ettiğini iddia etti. İddiaları yalanlayan Baykal da, Bayraktar ile ilgili kendi iddialarını ortaya koydu. İkili arasında yaşanan polemik ve iddialar, Mart ayında Baykal’ın adından sıkça söz ettirdi. Baykal medyada kendine 1.357 adet haber yansıması buldu.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.