MediaCat

Kuzuloğlu: “iPhone5 ile ibadet arasındaki ilişki”

Piyasaya çıkmadan yok satan teknolojik cihazlar…

Kuzuloğlu: “iPhone5 ile ibadet arasındaki ilişki”

Radikal’deki köşesinde bilişim ve teknoloji üzerine yazan gazeteci Mehmet Serdar Kuzuloğlu, bugünkü yazısında, uzman görüşlerinden de alıntılar yaparak piyasaya çıkmadan yok satan teknolojik cihazlara bağlanmamıza yol açan şeyin ne olduğunu sorguluyor.

Mehmet Serdar Kuzuloğlu’nun yazısı şöyle:

“New York taki yeraltı Apple mağazasının girişinin Kabe görünümünde olması bize bir şey anlatıyor olabilir mi?

Apple, üstünde uzun zamandır çalıştığı ve her lansmanda tanıtması beklenen iPhone’u 29 Haziran 2007’de tanıtmadan bir gün önce hisse değeri 121,52 dolardan kapanmıştı. Şu an 700 doları geride bırakmış durumda. Firmayı 650 milyar dolar pazar değerine ulaştıran bu tarihi yükselişte arada çıkan dört kuşak iPhone’u göz ardı etmek mümkün değil.

Beşinci nesil iPhone dikeyde biraz daha uzayan ekranı, kapasitesi artan işlemcisi, 4G desteği ve yeni uygulamalarıyla 12 Eylül’de tanıtıldı. iPhone5 aynı zamanda Apple tarihinde hakkında en çok şey bilinen ürün oldu (Steve Jobs’un ölümü kendini en çok bu alanda hissettirdi). Tanıtılan yeniliklerin çoğu zaten biliniyor ya da tahmin ediliyordu. Sürpriz bekleyenlerin hevesi kursağında kaldı. Sosyal medya, kazan kaldıran milyonlarla çalkalanırken mağazalardan bambaşka sesler geliyordu.

Direnmek faydasız

Tanıtımdan iki gün sonra ön sipariş iki milyonu geçmiş, Apple hisseleri yükselişi sürdürüyordu. Satışa sunulduğunun üçüncü gününde beş milyondan fazla cebe girerek kendi rekorunu kırdı. Apple mağazalarının önü yine geceden oluşan kuyruklarla çevrili. Peki, Apple’ın sırrı ne dersiniz?

2005’te Motorola ile ortak tanıttığı Rokr dışında cep telefonu pazarıyla hiçbir ilgisi olmayan bir markanın pazar lideri, akıllı cep telefonunun mucidi ve isim babası Nokia’yı bile iflasın eşiğine getirecek kadar piyasaya hâkim olmasının sırrı güzel bir tasarım ve güçlü bir donanım mıydı? Uzmanlar pek bu görüşte değil.

Mesih Steve Jobs

BBC’de yayımlanan Secrets of the Superbrands (Süper Markaların Sırları) belgeseli ilk bölümünde Apple fanatiklerine odaklanıyor (tam bu noktada -bilmeyenler için- Apple fanatiklerinin teknoloji âleminin en müzmin, ıslah olmaz ve sabit fikirli mezheplerinden biri.

Bu deneyde nörologlar kendini bu kategoriye ait hissedenlere bazı fotoğraflar gösterir ve MR cihazıyla beyinlerinde oluşan etkilenmeleri ölçer. World of Apple (Apple Dünyası) adlı sitenin yöneticisi Alex Brooks ile yapılan ölçümde Apple ürünlerinin Brooks’un beyninde dini inanç ile aynı alanları tetiklediği ortaya çıkar.

Belgeselin dikkat çektiği bir diğer ayrıntıysa Apple’ın endüstri standardı haline gelen mağaza mimarisinin kiliseler ile ortak yanları olur.

Diğer ilgi çekici ayrıntılar için bir saatlik bu harika belgeseli izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Sunucu Alex Riley’nin Apple’ın bir yerde yeni bir dükkân açmasının bile olaya dönüşmesinin, Türkiye’den bile birinin Londra’daki yeni dükkânının açılışı için nöbet beklemesinin, herkesin ürünlerinden birine sahip olmak için kendini heba etmesinin ardındaki sebepleri İngiliz ironisiyle araştırmasından keyif alacağınıza kesinlikle eminim. (bit.ly/OQqSQr)

İnternette kitap ucuz ama nerede?

Kitaplarını senelerdir internetten alan biri olmama rağmen geçen gün ilk defa siteler arasında fiyatları karşılaştırmak istedim. Bu sayede sitelerin satışlarını geleneksel fiyatlar üstünden yaptığını iddia ettiği indirimin her zaman yeterli olmayabileceğini de anlamış oldum. Oluşturduğum liste aşağıdaki gibiydi:

1. Simülakrlar ve Simülasyon Jean Baudrillard

2. Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülüğün Egemenliği Jean Baudrillard

3. Alternatifler Sözlüğü Martin Parker, Patrick Reedy, Valerie Fournier

4. Dünyanın En Harika Fikri John Farndon

5. E – Sosyal Toplum Jeff Jarvis

6. Ezoterizme Giriş Hartmut Zinser

7. İslam’da Sır ve Gizli Cemiyetler Thierry Zarcone

8. Masonluk Helmut Reinalter

9. Saçmalıklar Çağı Michael Foley

10. Sayılar Kitabı Peter J. Bentley

Bu listenin dört popüler Türk kitap satış sitesindeki fiyatlarıysa aşağıdaki gibiydi:

10 kitabın 7’sinde en ucuz fiyat D&R’da çıktı. Toplamda da D&R 157,92 lira ile en ucuz site olarak çıkarken 181,45 lira ile pazarın en gedikli markası idefix en pahalı seçenek olarak dikkat çekti. Başka bir deyişle 10 kitap satın almak için yapacağınız web sitesi tercihinde 23,53 lira tasarruf edebiliyorsunuz. Bu da en azından bir yeni kitaba yer açar. Elbette burada yer veremediğim daha nice kaynak var. Siz de bundan sonra satın alırken birkaç dakika ayırıp karşılaştırma yapmayı ihmal etmeyin derim. Tek tek dolaşıp karşılaştırmaya üşeniyorsanız kitapmetre.com adresi de aklınızda bulunsun.”

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.