MediaCat

Kurum içi sosyal ağlar nasıl yönetilmeli?

Gricreative Strateji Direktörü Gaye Güzelay, MediaCat için kaleme aldığı yazıda bu soruya cevap veriyor.

Kurum içi sosyal ağlar nasıl yönetilmeli?

“Uzun bir yol kat edildi ancak daha gidecek çok yol var. Artık şirketlerin sosyal araçları benimsemesi ‘eğer’ meselesi değil. Daha çok ‘ne zaman’ meselesi. Eğer aktif olarak ilgilenmiyor ve bilgi paylaşmıyorsanız, uyumlu ve stratejik bir birim olarak nasıl başarılı olabilirsiniz? Cevap net: Uzun vadede olamayacaksınız.” Nielsen Norman Group’un yayınladığı “İntranetlerdeki Sosyal Özellikler: Enterprise 2.0 Örnek Olayları” raporundaki bu kuvvetli içgörüye, Gricreative Strateji Direktörü Gaye Güzelay da kafa yoruyor. Güzelay’ın kaleminden “kurum içi sosyal ağlar meselesi”ne uzanıyoruz. 

Gricreative Strateji Direktörü Gaye Güzelay

Uzun bir süredir, Gricreative bünyesinde geliştirdiğimiz “sosyal intranet” platformunu, çok farklı alanlarda faal olan şirketlerin ihtiyaçlarına uyarlıyor, özgün uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte, evrensel kullanılabilirlik yönergelerinden yola çıkmakla birlikte, kültürel bağlama göre radikal biçimde değişebilen kullanıcı davranışlarına tanık olduk. Nielsen Norman Group’un yayınladığı “İntranetlerdeki Sosyal Özellikler: Enterprise 2.0 Örnek Olayları” raporunun çıktıları da bu gözlemlerimizi doğrular nitelikte. Rapor; sosyal özelliklerin, çalışan işbirliğini ve bilgi yönetimini destekleme yönündeki tartışılmaz yararını vurguluyor ve intranetlerde yer alan sosyal özellikler iletişimi daha açık hale getiriyor, kuruluşların işleyişini olumlu yönde değiştirebiliyor.

Peki, kurum içi sosyal ağlar nasıl yönetilmeli? Birkaç adımda bu soruya cevap vermeye çalışayım.

1. Çalışanların özel eğitim almadan rahatlıkla kullanabileceği sosyal araçlar tasarlamak

Amazon ve Netflix’ten bilinen beş yıldızlı derecelendirme sistemi gibi popüler tasarımları örnek alarak bu hedefe ulaşmak mümkün. Benzer şekilde platforma eklediğiniz yeni araçların “yeni araçlar” olarak reklamını yapmaktan kaçınmak, bunların daha kolay benimsenmesini sağlıyor. Kullanıcıların karşısına doğal olarak çıkmaları için bunları, “reklam yapmadan” mevcut intranet yapısına entegre etmek benimsenmelerini kolaylaştırıyor ve ön yargıların oluşmasını engelliyor. Örneğin, mevcut bir yer imi (veya “hızlı bağlantı”) özelliğini, “tantana yapmadan” sosyal olarak paylaşılan bir yer imi özelliğine dönüştürebildiğimizi gördük.

2. Haber akışlarını ilgili bilgilerle önceden doldurmak

Bir intranet için sosyal medya tasarlamak, benzer şekilde görevlendirilmiş internet tasarımcılarına göre size büyük bir avantaj sağlar. Çalışanlar ve çalışmaları hakkında muhtemelen ilginç bulacakları şeyleri önceden seçecek kadar bilginiz var. Örneğin, haber akışlarını, ilgili bilgilerle önceden doldurabilirsiniz. Kullanıcılara özelleştirmeleri için boş bir ekran sunarsanız, genellikle yazar blokajının sosyal medya eşdeğerini yaşarlar.

3. Özdenetime imkân tanımak

Şirketlerin, çalışanların sosyal araçları uygunsuz bir şekilde kullanmasına ilişkin endişelerine rağmen, ihlaller nadir oluyor. Sosyal araçları olan şirketler, kullanım koşullarını oluştururken ve uygularken genellikle nazik davranırlar. Çoğu topluluk yöneticisi, inatçı konuşmaları daha yapıcı yollara yönlendirmekten biraz daha fazlasını yapar. İlişkilendirme yerleşik olduğu ve gerekli olduğu sürece, topluluklar kendilerini denetler.

4. Konuşmayı kontrol etmek değil yönlendirmek

Sosyal ortamlarda topluluk yönetimi hayati önem taşır. Topluluk yöneticileri, konuşmayı kontrol etmek yerine konuşmayı yönlendirerek, hafif bir el ile yönettiklerinde daha etkilidir. Belirlenmiş topluluk yöneticileri kolaylaştırıcı ve moderatör olarak hizmet etmeli. Nihayetinde topluluk yöneticileri bir konunun nabzını tutmalı ve fişini çekme zamanını belirlemeli.

5. Herkesin katılımını beklememek

Tüm kullanıcılar üretici değil. Sosyal yazılımlar olgunlaşmış olsa da katılım-katkı oranı sabit kalmıştır. Açık İnternet’te olduğu gibi, kurumsal topluluklarda önemli bir katılım eşitsizliği var; bazı çalışanlar çokça katılırken, diğerleri çoğunlukla pusuda bekliyor. Bu nedenle, gönderi ve kullanım kombinasyonuna dayalı bir topluluğa değer vermek önemli, çünkü gizlenenler de bundan fayda sağlar. Yatırımın geri dönüşünü hesaplarken, inisiyatifinize, çalışanların artan bilgi ve anlayışlarına dayanarak şirkete kattıkları değer için kredi vermek önemli.

6. Aktif katılımcıları doğru değerlendirmek

Birkaç aktif katılımcı bile tüm kuruluşa önemli değer katabilir. Örnek olay incelemelerimizde, bu genellikle kötü şöhrete sahip intranet arama araçları için sonuçların önceliklendirilmesinin kalitesini önemli ölçüde artıran etiketleme ve derecelendirme sistemleri için doğruydu. İlgi düzeyi puanlaması için geleneksel web yöntemleri, çoğu intranetin daha küçük ölçeğinde iyi çalışmaz. Örneğin, bağlantıları saymak, yalnızca bunu çok büyük bir bağlantı tabanında yapıyorsanız işe yarar. Ancak, yalnızca birkaç çalışan bir sayfayı belirli bir anahtar kelimeyle etiketlese bile, sayfanın kuruluşunun bağlamında bu sorgu için iyi bir arama sonucu üretmesi olasıdır.

7. Resmi içeriğin rolünü dengelemek

“Resmi” ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerik arasındaki ilişki hassas bir danstır. Büyüdükçe, kullanıcı tarafından oluşturulan intranet içeriği, birçok çalışan sorusunun ele alınmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, politikalar ve pozisyonlarla ilgili “resmi” içeriğin bir rolü vardır. Bu iki içerik türünü ayırmamalısınız. Örneğin, tek bir birleşik intranet araması sağlama kılavuzu her zamankinden daha alakalı olmaya devam ediyor. Yine de tasarımınız farklı içerik türlerinin farklı durumlarını yansıtmalı. Resmi bilgileri olduğu gibi etiketleyin ve belki de arama motoru sonuç sayfaları ve diğer listelerde kolay taranabilirlik için renkle kodlayın.

8. Aktif ilgi ve paylaşım

Uzun bir yol kat edildi ancak daha gidecek çok yol var. Artık şirketlerin sosyal araçları benimsemesi “eğer” meselesi değil. Daha çok “ne zaman” meselesi. “Eğer aktif olarak ilgilenmiyor ve bilgi paylaşmıyorsanız, uyumlu ve stratejik bir birim olarak nasıl başarılı olabilirsiniz?” Cevap net: “Uzun süre olamayacaksınız.”

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.