Site icon MediaCat

Kürtçe ve Farsça için ayrı bir kanal

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, bir TRT kanalının sadece Kürtçe ve Farsça yayınlara ayrılması ile ilgili çalışmaların başladığını bildirdi.

TRT’nin teknik altyapı ve bu dilleri konuşan personel bakımından yeterli olduğunun altını çizen Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı projenin detayları hakkında bilgi verdi. Göreve ilk geldiğinde TRT’nin mevcut altyapısı ile 40 kanal daha açabileceğini söylediğini hatırlatan Genel Müdür Şahin, Kürtçe tam gün yayın yapacak kanalın içerik çalışmalarının yönetim kurulu tarafından oluşturulacağını kaydetti. İbrahim Şahin, özellikle kültürel buluşmaya önem verildiğini ve kanalın da bu hizmete aracı olacağını ifade ederek, “Mümkün olan en erken tarihte kanal yayına başlayacak.” açıklamasını yaptı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 2006 yılında TRT’nin ve özel kanalların yerel dil ve lehçelerde yayın yapması ile ilgili düzenlemeyi hayata geçirmişti. Düzenlemeden sonra, TRT 3 kanalı mevcut yönetmelik çerçevesinde haftanın belirli günlerinde birer saat Kürtçe, Arapça, Çerkezce, Zazaca gibi 6 yerel dilde yayına başlamıştı.

Yeni çalışma ile haftanın belirli gün ve saatlerinde uygulanan yerel dillerde yayın tam gün olarak yapılacak. Başbakan Erdoğan’ın atv televizyonunda açıkladığı yeni kanal, Kürtçe, Farsça gibi Türkiye’nin belirli yerlerinde kullanılan dillerin yayınlarını gerçekleştirecek. Kanal, sadece Türkiye’den değil, uydu aracılığı ile özellikle Ortadoğu ülkeleri ve diğer dış ülkelerden de izlenebilecek.

TRT, ilk olarak 2004 yılında, Avrupa Birliği’ne uyum için yapılan düzenlemeler çerçevesinde, TRT 3 ekranlarından Kürtçe, Zazaca, Boşnakça, Arapça ve Çerkezce yayına başladı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) çıkardığı ‘Yerel Dil ve Lehçeler Yönetmeliği’yle TRT 3, haftada toplam 2,5 saati aşmamak üzere, hafta içi her gün yarım saat, bu dil ve lehçelerde yayın yapıyor. Yayınlarda, yine yönetmelik gereği sadece haber ve kültürel programlar yer alıyor. Ayrıca yayın yapılan dil ve lehçelerde müzik parçaları da çalınabiliyor.

İlk etapta sadece kamu televizyonlarına verilen ‘yerel dil ve lehçelerde yayın yapma’ hakkı 2005 yılında özel kuruluşlara da verildi. TRT 3 ile başlayan uygulamaya özel kuruluşlardan Diyarbakır’dan yerel yayın yapan Gün TV ve Söz TV katıldı. Her iki kanal TRT’nin uyduğu yayın süresi ve içerikte Kürtçe yayına başladı. Ulusal veya bölgesel kanallarda yayın yapmak için RTÜK’e başvuran kuruluş olmadı.

Kaynak: Zaman

Exit mobile version