MediaCat

Koronavirüs salgınına karşı şirketler nasıl önlemler alıyor?

Şirket ve kurumların koronavirüs salgınına karşı aldığı tedbirler.

Koronavirüs salgınına karşı şirketler nasıl önlemler alıyor?

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyanın dört bir yanına yayılan ve an itibarıyla 70’e yakın ülkede 90 bini aşkın kişiyi etkilediği kesinleşen koronavirüs salgını, başta Çin, Güney Kore, İtalya ve İran olmak üzere birçok ülkede ciddi sonuçlara yol açmış durumda. Son verilere göre Çin’de hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine yaklaşmışken, salgının hızla yayıldığı İran’da bu sayı 66’ya, İtalya’da ise 52’ye ulaştı.

Koronavirüs nedeniyle ertelenen organizasyonlar

Koronavirüs salgınının daha ciddi boyutlara ulaşmaması adına küresel çaplı organizasyonlar da çeşitli önlemler alıyor. Örneğin Mobil Dünya Kongresi (MWC 2020), Facebook’un geliştirici konferansı F8, Adobe Summit, Google Cloud Next, Microsoft’un etkinliği MVP Global Summit ve yaratıcılık festivali Dubai Lynx gibi pek çok organizasyon iptal edildi ya da online ortama taşınması kararlaştırıldı. İtalya’da bazı lig maçları ertelenirken, son olarak Tokyo 2020’nin de ertelenmesi gündeme geldi.

Mayıs ayında San Jose’de düzenlenmesi planlanan F8 konferansına 5 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyordu.

Türkiye’de koronavirüse karşı hangi önlemler alındı?

Resmî açıklamalara göre henüz pozitif vakanın görülmediği ülkemizde Sağlık Bakanlığı bünyesinde geçtiğimiz ay Koronavirüs Bilim Kurulu kuruldu. Ayrıca, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi’nde 7/24 çalışan ekipler oluşturuldu.

13 bin 834 kişiyi sağlık muayenesinden geçiren Türkiye, havalimanları ve sınır kapılarında da birtakım tedbirler aldı. Daha önce kara ve demiryolu geçişlerinin durdurulduğu İran ve havayolu geçişinin durdurulduğu Çin’in ardından İtalya, Güney Kore ve Irak ile gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları da durduruldu. Irak ile karayolu geçişi de karşılıklı olarak askıya alınırken, Gürcistan sınırında da ek önlemler alındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada son 14 gün içerisinde Türkiye’ye dönenlere büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, bu kişilerin kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmalarını ve yabancı ülkelerden çıkış tarihlerinden itibaren 14 günü evde geçirmelerini önerdi.

Koronavirüs salgınına karşı ne gibi önlemler alınabileceğine dair Sağlık Bakanlığınca COVID-19 rehberi, afiş ve broşürler de hazırlandı.

Kurum ve şirketlerin koronavirüse karşı aldığı önlemler

Ocak ayında şirket ve ajansların koronavirüs salgınına karşı aldığı önlemleri aktarmıştık. Salgının Asya sınırlarını pek aşmadığı o günlerde alınan önlemler arasında şirketlerin Çin’deki faaliyetlerinin kısıtlanması/durdurulması ve çalışanlara getirilen seyahat kısıtlamaları öne çıkıyordu. Peki,salgının dünyanın dört bir yanına ulaştığı bugünlerde dünya genelinde kurum ve şirketler ne gibi önlemler alıyor?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, işverenlerden, hasta olan çalışanları evden çalışmaya teşvik etmelerini istiyor. İşyerlerine hastalık durumunda evden çalışılmasını tavsiye eden, aksırma, öksürük ve el hijyeni ile alakalı bilgiler sunan posterlerin yerleştirilmesi öneriliyor. İşyerlerinde sık kullanılan alanların düzenli olarak temizlenmesi de öneriler arasında.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) de ellerin nasıl yıkanması gerektiğine dair bir açıklama paylaştı. Kuruluşun el yıkama hakkındaki önerisi, ellerin, “İyi ki Doğdun” şarkısının bitimine kadar yıkanması.

Seyahat sırasında hastalanan çalışanların sağlık kuruluşlarına başvurmalarının yanı sıra işyerlerini de durumdan haberdar etmeleri gerekiyor. Kendi sağlığında herhangi bir olumsuzluk bulunmasa bile, hastalığa yakalanan kişilerle aynı evi paylaşanların da şirketlerini bilgilendirmeleri öneriliyor. Salgının görüldüğü bölgelerden dönenlerin kendilerini izole etmeleri de önerilenler arasında.

Koronavirüse karşı önlem alan şirketler ve şirketlerin izlediği yöntemlerden bazıları ise şöyle:

  • Twitter: Sosyal medya devi, kritik olmayan tüm seyahat ve etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.
  • Facebook: Mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan F8 konferansı iptal edildi. Daha önce Çin’e seyahatleri kısıtlayan Facebook, Çin’deki çalışanlarından evden çalışmalarını ve yakın zamanda Çin’i ziyaret etmiş olanların da çalışmalarını bir süre evden sürdürmelerini istemişti.
  • Omnicom: Londra ofisini geçtiğimiz günlerde kapatan Omnicom, belirli bölgelere seyahat edilmesini yasakladı, riskli bölgelerden dönen çalışanlarından ise 14 gün süresince evden çalışmaları istendi.
  • Interpublic Group: Çin ve Hong Kong’a seyahat kısıtlaması getirildi.
  • Publicis Groupe: Çalışanlara seyahat kısıtlaması getirildi. Çin’e gitmek isteyenlerin özel izin almaları gerekiyor.
  • Dentsu Inc.: Tokyo’daki 5 bin çalışandan evden çalışmaları istendi.
  • Nike: Oregan ve Hollanda ofisleri kapatıldı. Şirketin Hollanda’daki Avrupa genel merkezi iki gün boyunca kapalı kalacak ve derinlemesine temizlenecek.
  • Singapur Havayolları: Şirket, yöneticilerine maaş kesintisi uyguluyor.
  • Chevron: Londra’daki 300 kadar çalışandan evden çalışmaları istendi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.