MediaCat

İstihdam durumu araştırmasında umut verici sonuçlar

Manpower Inc. tarafından açıklanan Manpower Global İstihdam Durumu Araştırmasının sonuçlarına göre, büyük işgücü pazarlarının çoğunda işverenler 2010 yılının ikinci çeyreğinde 2009 yılının ikinci…

İstihdam durumu araştırmasında umut verici sonuçlar

Manpower Inc. tarafından açıklanan Manpower Global İstihdam Durumu Araştırmasının sonuçlarına göre, büyük işgücü pazarlarının çoğunda işverenler 2010 yılının ikinci çeyreğinde 2009 yılının ikinci çeyreğine göre eşit veya daha büyük bir hızla eleman alımı yapacak. Ancak bu ülkelerin çoğunluğunun, istihdam hızı azalmadan önceki tempolarına geri dönmesi gerekiyor. Japonya haricinde, Asya Pasifik bölgesinde istihdam beklentileri gücünü koruyor ve Amerika bölgesinde istihdam beklentileri az da olsa iyileşiyor. Avrupa da ise, üç ay öncesine ve geçen senenin aynı dönemine kıyasla küçük iyileşmeler gösteren sekiz ülke nedeniyle istihdam eğilimleri karışık bir durumda. İşverenlerin işe alım isteğinin en güçlü olduğu ülkeler ise Brezilya ve Tayvan; ABD’de ise işverenlerin işe alım isteği üç ay öncesine benzer ama geçen sene aynı döneme göre daha iyimser bir durumda.

Manpower Inc. CEO’su Jeffrey A. Joerres araştırma sonuçları ile ilgili şunları söylüyor: “Muhtemelen iç pazardaki artan talep oranı dolayısıyla, Asya Pasifik bölgesinde istihdam artışında ciddi bir hareketlenme eğilimi görüyoruz. ABD’de istihdam eğilimi iyileşse de; mevsimsellik faktörünü göz önünde bulundurduğumuzda, eğilim geçen çeyrekle aynı. Bunun sebebi, önceki krizlerdeki durumun tersine, şirketlerin ne zaman çalışana ihtiyaç duyduklarını daha iyi bilmeleri ve yalnızca talep tahminleri çerçevesinde işe alım yapmamalarıdır. Bunun yerine şirketler, daha az kaynakla daha çok şey başarmak için kuruluşlarını zorlamaya ve işe alım yapmadan önce talep artışına yönelik açık işaretler görmeyi beklemeye devam edecekler.”

Manpower araştırması, 36 ülkenin 27’sinde işverenlerin ikinci çeyrekte olumlu istihdam faaliyetleri beklediğini, sadece 8 ülkedeki işverenlerin ikinci çeyrek yıl için olumsuz istihdam beklentilerine sahip olduğunu; dolayısıyla da geçen senenin aynı döneminde olumsuz beklenti içinde olan 18 ülke düşünüldüğünde, bir iyileşme kaydedildiğini göstermektedir. Hindistan, Brezilya, Tayvan, Peru, Kosta Rika, Avustralya ve Singapur ikinci çeyrek için en yüksek istihdam eğilimine sahip ülkeler olarak öne çıkarken, İtalya, İspanya ve İrlanda ise işe alım planlarının en zayıf olduğu ülkeler. 

Asya Pasifik artış sinyali veriyor
Asya Pasifik bölgesinde, istihdam planları en güçlü olan ülkeler Hindistan ve Tayvan. Özellikle Tayvan’daki işverenler, bu ülkede Manpower araştırmasının ilk olarak başladığı 2005 yılına göre en ciddi istihdam planlarını yapacaklarının sinyalini veriyor. İşverenlerin yine bölgenin tek olumsuz “Net İstihdam Beklentileri”nin açıkladığı Japonya hariç tutulduğunda, tüm ülkeler ve bölgelerde istihdam beklentileri bir yıl öncesine göre kayda değer ölçüde daha kuvvetli. Ayrıca beş ülkede ve bölgede, iş beklentileri her çeyrek dönemde artış gösteriyor. 

Joerres, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: “Manpower Hindistan, pazara yeni oyuncular girdikçe telekomünikasyon sektöründe yüksek talep olduğunu belirtti. Yeni oyuncular, ücret arbitrajına ve işverenlerin en iyi elemanlara sahip olmak için daha iyi teşviklerde bulunmak zorunda kalmasına sebep oluyor. Tayvan pazarındaki kayda değer güçlenme ise, araştırmaya katılan işverenlerin yarısından çoğunun bir sonraki çeyrekte daha fazla personel istihdam etmek istediği finans, sigortacılık, emlak sektöründeki güçlü talepten besleniyor. Aynı zamanda Çin’de, özellikle işverenlerin neredeyse son üç yılın en büyük istihdam beklentisine sahip olduğu hizmet sektöründe, istihdam beklentileri güçlenmeye devam ediyor.” 
 
İstihdam beklentisi İtalya ve İspanya’da zayıf
İstihdam beklentilerinin karışık olduğu Avrupa ile Ortadoğu ve Afrika bölgesinden (EMEA) araştırmaya katılan 18 ülkeden 10’u, bir sonraki çeyrekte olumlu istihdam faaliyetleri beklediğini belirtti. Bölgedeki istihdam faaliyetinin Polonya, Güney Afrika, Norveç ve İsveç’te en kuvvetli; İtalya ve İspanya’da ise en zayıf olması bekleniyor. 

Joerres; “Henüz Avrupa işgücü pazarının krizi atlattığına dair belirtiler göremiyoruz, ancak iyi haber şu ki, işverenlerin çoğunluğu üç ay öncesiyle aynı ya da daha yüksek hızda eleman alımına devam ediyor” dedi. Joerres şöyle devam ediyor: “Avrupa’nın üretim sektörü işverenleri, geçen çeyreğe oranla 11 ülkede gelişme kaydetti. En büyük gelişmenin kaydedildiği Polonya’da, işverenlerin yüzde 25’i, maaşlara zam yapacağını belirtti. Öte yandan Almanya’daki işsizler ise, sonraki çeyrekte daha az fırsatla karşılaşabilir. Özellikle inşaat sektöründeki işverenlerin yüzde 16’si önümüzdeki üç ay içinde personellerini azaltacaklarını belirtti.” 

ABD’li işverenler hala tereddütlü
Bölgede istihdam planlarının en kuvvetli olduğu ülkeler yine Brezilya, Kosta Rika ve Peru. Aynı zamanda ABD’de bulunan işverenlerin istihdam beklentileri de üç ay öncesine oranla nispeten istikrarlı durumda ve 2009’un ikinci çeyreğine göre daha kuvvetli. 

Joerres son olarak şunları söyledi: “Amerika bölgesinin genel durumu yavaş yavaş iyileşiyor. ABD’deki işverenler halen kalıcı pozisyonlar için alım yapmak konusunda tereddütte. Ancak üst üste beş ay boyunca geçici personel istihdam verilerinde olumlu belirtiler gözlemledik. Bu da, talebin yavaş yavaş arttığını göstermektedir. Brezilya’daki iyimser durum, kısmen finans, sigortacılık ve emlak sektöründeki güçlenmeden kaynaklanıyor. Öte yandan, işverenlerin yüzde 24’ünün alım yapacaklarını belirttiği Meksika’daki ulusal durum ise, madencilik sektöründeki talepten kaynaklanıyor.”

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.