İlaç ve Sağlık Hizmetleri, Kozmetik ve Temizlik ile Gıda sektöründeki markaların sunduğu sağlık iddiaları, problemler ve çözüm yolları konuşuldu.
T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayelerinde, Reklam Kurulu, Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve Reklam Özdenetim Kurulu organizasyonu, diğer sektörel örgütlerin katkı ve katılımıyla 22 Kasım Perşembe günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen III. Reklam Sempozyumu’nun teması ‘Tüketici ile Sağlıklı İletişim’di.
Sunuculuğunu Özlem Gürses’in yaptığı sempozyumun odağında kitle iletişim araçlarıyla tüketicilere iletilen mesajlar ve bunlara yönelik düzenlemeler yer aldı. İlaç ve Sağlık Hizmetleri, Kozmetik ve Temizlik ile Gıda sektöründeki markaların sunduğu sağlık iddiaları, uygulamalar, problemler ve çözüm yolları kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tüm yönleriyle ele alındı.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı üzerindeki değişiklikler
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Ülkemizde reklam denetiminin temel çerçevesini ve Reklam Kurulu’nun yasal dayanağını oluşturan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde geniş kapsamlı bir değişiklik çalışmasını tamamlayarak ilgili kurumların ve kamuoyunun görüşlerine açtık. Ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyumlu olacak şekilde hazırlanan yeni tasarıda; kanun kapsamının tüketiciler lehine genişletilmesi, mevcut cayma sürelerinin 7 günden 14 güne çıkarılması, daha önce tüketiciler için cayma hakkının bulunmadığı taksitli satışlar, tüketici kredileri gibi konularda da tüketicilere bu hakkın sağlanması, bankacılık hizmetlerinde karşılaştığımız tüketici aleyhine olan uygulamaların kaldırılması, kampanyalı konut satışlarında tüketicileri mağdur etmeyecek sıkı tedbirlerin alınması gibi tüketici lehine yapılan önemli değişiklikler yer almaktadır” dedi.
“Reklam Kurulu’nun verdiği bu cezalarla ilgili bakanlığımıza 1200 dava açıldı”
Yazıcı, sağlık ürünlerinin tanıtımlarıyla ilgili bu yıl tüketiciden gelen 1197 başvuruyu inceleyen Reklam Kurulu’nun sağlık sektöründeki 981, gıda sektöründeki 420 reklam için durdurma kararı verdiğini, önemli sayıdaki reklama idari para cezası verildiğini de sözlerine ekledi.
“Reklam Kurulu’nun verdiği bu cezalarla ilgili bakanlığımıza 1200 dava açıldı” diyen Yazıcı, söz konusu davaların 885’inin karara bağlandığını, bunların da 848’inin doğru bulunduğunu ifade etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise, “Bakanlık olarak sektördeki firmalara ve reklam ajanslarına idari cezalar vermekten ziyade, ülkede dürüst ve sorumlu bir pazarlama iletişimi ikliminin oluşmasını hedeflediğimizin altını çizmek istiyorum. Derdimiz, reklamcılık üzerinde ceza verici bir otorite olmak değil, tüketici güvenliğinin ve tüketici sağlığının reklamlar yoluyla riske atılmasının önüne geçilmesinde rehber olmaktır.” diye konuştu.
Reklam Sempozyumu’nun açılış konuşmalarını yapan bir diğer isim ise Reklam Kurulu Başkanı Ramazan Ersoy’du. Yeni hazırlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Taslağıyla birlikte, birçok konuda olduğu gibi, ticari reklamların denetim mekanizmasında da önemli değişikliklerin hayata geçeceğini ifade eden Ersoy, “Yeni yasa ile daha etkin ve daha hızlı bir reklam denetim mekanizmasının oluşturulması hedeflenmektedir. Sağlık hizmetleri, ilaç, kozmetik ve gıda takviyesi gibi tüm mal ve hizmet reklamları ile ilgili hükümlerin tek bir yasal düzenleme altında toplanması, çok başlılık algısının yok edilmesi hem de sektörün mevzuatı takip etmesini kolaylaştırması açısından faydalı olacaktır” dedi.
Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura: “Tüm mecralardaki reklam ölçümleri aynı çatı altında toplansın.”
Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, tüm mecralardaki reklam ölçümlerinin aynı çatı altında toplanması önerisinde bulundu. Ölçümlemenin reklamın sağlığı olduğunu dile getiren Pura, “I. Reklam Sempozyumu’nda, sektörümüzün bir hedefi olması gerektiğini ve 2013 sonunda 5 milyar TL ciroya ulaşmamız gerektiğini söylemiştim. Şimdi bu hedefe %10 fazlayla ulaşacağımız gözüküyor. Reklam yatırımlarında 2009-2013 döneminde TL bazında %100 civarında büyüme beklentisinin yanı sıra, 2012-2016 döneminde ise 5 milyar doları aşmamız gerekiyor. Sonuç olarak büyüme kabiliyeti yüksek olan sektörümüzün hakkı olan seviyeye ulaşabilmesi adına tüm paydaşları akılcı işbirliğine davet ediyorum” dedi.
Reklamcılar Derneği Başkanı Aytül Özkan: “İyi örnekleri çoğaltmalıyız.”
Sempozyumun ev sahipleri arasında yer alan Reklamcılar Derneği Başkanı Aytül Özkan ise giderek büyüyen bir alan olan sağlık iletişiminin referans noktasının AB müktesebatı olduğunu ancak bunun da yeterli olmadığını dile getirdi. Kurumlararası iletişim ve yasalararası uyumlaşmanın sağlanması gerektiğine dikkat çeken Özkan, “Kamudaki denetim ve özel sektörün özdenetim çabalarını senkronize etmeliyiz. İyi örnekleri çoğaltmak, kötü örneklerle seri ve kararlı biçimde mücadele etmek, görev dağılımını iyi yapmak zorundayız” dedi. Reçeteli ilaçlar haricindeki destekleyici ürün ve hizmetlerde tanıtıma yönelik tavrın fazlasıyla yasakçı olmasını bireylerin bilgilenme ve artan rekabette sağlıklı seçim yapabilme hakkını elinden aldığını ifade eden Özkan, bu durumun devletin üzerindeki yükü de artırdığını belirtti.
Sağlık beyanı içeren reklamlar tartışıldı
Kamu temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, iletişim dünyası ve medyanın bir araya geldiği III. Reklam Sempozyumu’nda; sağlık beyanı içeren ‘İlaç ve Sağlık Hizmetleri’, ‘Kozmetik ve Temizlik’ ile ‘Gıda’ reklamları da düzenlenen paralel oturumlarda konusunda uzman konuşmacılar eşliğinde tartışıldı.
Sağlıklı internet yönetiminin de masaya yatırıldığı sempozyum sonrasında ise geniş tabanlı ve tüm paydaşların yer aldığı bir tüketici bilinçlendirme kampanyanın başlatılması planlanıyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.