MediaCat

Çocukların ekran önünde geçirdikleri süre 2 saat 42 dakika

GfK Türkiye’nin yeni araştırması, çocukların dijitaldeki varlıkları ve alınması gereken önlemler üzerine düşünmeye sevk ediyor.

Çocukların ekran önünde geçirdikleri süre 2 saat 42 dakika

GfK Türkiye, Çocuk Haklarını Koruma Platformu’nun düzenlediği toplantıda, Çocukların Dijital Dünyayla İlişkisi araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 15 ilde 1-17 yaş arası toplam 802 çocuğu olan 537 ebeveynle gerçekleştirilen araştırma; internette geçirilen vakit, karşı karşıya kalınan içerikler, sakıncalı içeriklerden korunma ve sosyal medya kullanımı gibi başlıklarda toplanıyor. Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından bazıları şöyle:

  • Çocukların akıllı telefon, tablet veya bilgisayarda geçirdikleri süre günde ortalama 2 saat 42 dakika. Çocukların yüzde 18’i internette hemen hemen hiç vakit geçirmiyor. Ancak üzerine düşünülmesi gereken karşıt iki veri de dikkat çekiyor. Buna göre ebeveynlerin yüzde 60’ı çocuklarının internete girişine sınırlama getirirken, günde ortalama 2 saat 11 dakika kullanıma izin verdiklerini de belirtiyorlar. Bu süre ise azımsanmayacak kadar fazla.

Ekran başında geçirilen süre yaşlara bölündüğünde ise ortaya daha vahim sonuçlar çıkıyor:

1-3 yaş arası: 1 saat 42 dakika
4-5 yaş arası: 2 saat 18 dakika
6-9 yaş arası: 2 saat 15 dakika
10-12 yaş arası: 2 saat 24 dakika
13-15 yaş arası: 2 saat 45 dakika

  • Araştırma sonuçlarına göre “Çocuğunuz interneti hangi amaçlar için kullanıyor?” sorusuna verilen yanıtlar şöyle: oyun oynamak (yüzde 79), ödev ve eğitici faaliyetler (yüzde 76), video izlemek (yüzde 57), arkadaşlarıyla iletişimde olmak (yüzde 36), dizi/film izlemek (yüzde 28), fotoğraf/video paylaşmak (yüzde 24). Bu bölümde sorulan “Çocuğunuzun kullandığı sosyal medya hesaplarını ve kimlerle iletişim halinde olduğunu yakından takip ediyor musunuz?” sorusuna ise ebeveynlerin yüzde 25’i “takip ediyorum”, yüzde 20’si “takip etmiyorum”, yüzde 55’i ise “çocuğumun sosyal medya hesabı yok” yanıtını veriyor.
  • Türkiye’de çocuğu internette vakit geçiren ebeveynlerin yüzde 8’i sakıncalı sitelere karşı program/uygulama kullanırken, yüzde 14’ü böyle bir koruma kullanıp kullanmadığının farkında değil. Araştırmaya göre TTNET Aile Çocuk Paketi en çok tercih edilen koruma programı. Bu programları tercih eden her 10 ebeveynden altısı çocuğunun internet faaliyetlerini sınırlarken eşine, yüzde 31’i arkadaş ve akrabalarına, yüzde 12’si ise pedagoji alanında uzman isimlere danıştığını belirtiyor. Yüzde 25’lik kesim ise bu konuda danışmanlık almadığını söylüyor. Çocukların internet koruma paketleri konusundaki yaklaşımları da farklılaşıyor. Yüzde 50’lik kesim rahatsızlık duymadığını belirtirken, yüzde 33’ü farkında olmadığını, yüzde 17’si ise rahatsızlık duyduğunu söylüyor.
  • Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de yüzde 21 ile en fazla 25-34 yaş arası ebeveynlerin çocuklarının sosyal medya hesapları var. Sosyal medya hesabı olan çocukların yüzde 26’sının profili herkese açık durumda ve çocukların yüzde 40’ı özel yaşamlarıyla ilgili paylaşım yapıyor. Sosyal medya hesabı olan ebeveynlerin yüzde 48’i çocuklarıyla ilgili paylaşım yaparken, bunların yüzde 40’ında lokasyon bilgisi de veriliyor. Bu paylaşımlara dair güvenlik kaygısı taşıyanların oranı yüzde 12’de kalıyor. Yüzde 61’lik kesim kaygı yaşamadığını, yüzde 27’si ise bu konuya kafa yormadığını belirtiyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.