MediaCat

Geri tepen sosyal medya kampanyaları

WaveMetrix’in raporu, şirketlerin sosyal medya kampanyaları hazırlarken negatif tepki alabileceklerini ve müşterilerin alaycı yorumlarını göz önünde bulundurmaları gerektiğini gözler önüne serdi.

Geri tepen sosyal medya kampanyaları

WaveMetrix’in raporu, şirketlerin sosyal medya kampanyaları hazırlarken negatif tepki alabileceklerini ve müşterilerin alaycı yorumlarını göz önünde bulundurmaları gerektiğini gözler önüne serdi. WaveMetrix’in raporu iyi tasarlanmamış veya doğru konumlandırılmamış bir sosyal medya kampanyasının istenmeyen bir online gündem yaratabileceğini gösteriyor.

Buna örnek olarak, dünyaca ünlü 3 şirketin sosyal medya kampanyaları incelenmiş: EasyJet, Microsoft ve American Express.

EasyJet’in sosyal medya kampanyası havalanmayı başaramadı

İngiliz havayolu şirketi EasyJet, Eylül ayında Facebook sayfasında British Havayolları’nın pazarlama kampanyasına karşılık olarak bir poster yayınladı. Bu posterdeki slogan “To Fly. To Save” (Uçmak ve Tasarruf etmek için). Açıkca görülüyor ki bu slogan British Havayolları’nın “To Fly. To Serve” (Uçmak ve iyi hizmet için) sloganını yeniden yorumlayarak ona karşı ucuz uçuş kampanyasını ortaya koymak için hazırlanmış. Facebook sayfasında bu kampanyaya gösterilen tepkiler oldukça karışık.

Bazı müşteriler kampanya sayfasına British Havayolları’nı savunan mesajlar yazmış. Facebook sayfasında yazılanların yarısından fazlasını, EasyJet hakkındaki kötü yorumlar oluşturuyor. Yorum yapanların bir kısmı posteri “bitchy” (şirret) olmakla suçlamış. Buna karşın, British Havayolları’na yapılan yorumların çoğu pozitif. Sosyal medyada rakip markaları eleştirirken, bu eleştirinin kendi markanız aleyhine döneceğini unutmamak gerekir.

Microsoft’un Gmail karşıtı viral kampanyaları küçültücü bulundu

Microsoft 2011 yaz aylarında Microsoft Office 365 e-posta servisini tanıtırken, Gmail’in zayıflıklarını anlattı. Bu da sosyal medyada önemsiz bulundu. Markanın kendi ürününü tanıtmayıp, rakibinin zayıflıklarına dikkat çekmesi, sosyal medyada "küçüklük" olarak yargılandı.

Sonuçta sosyal medyadaki yorumların sadece yüzde 6’sı Office 365 hakkında olurken, yüzde 40’ı marka hakkındaki negatif yorumlardan oluştu.

American Express (Amex)’in Twitter’daki sosyal yardım kampanyası samimi bulunmadı

2011 Eylül ayında, Amex İngiltereli Twitter kullanıcılarını #AmexBeInspired hashtagini kullanarak onlara ilham veren şeyleri paylaşmalarını rica etti. Her paylaşılan tweet karşısında da bir kuruluşa bağış yapacağını söyledi. İnsanlar "Be Inspired" kampanyasında çoğunlukla Amex hakkında düşündüklerini dile getirdiler ve bu yorumların çoğunda ya alaycı bir dil kullandılar ya da markayı eleştirdiler. Pek çok kişi bu yardım kampanyasını çıkarcı bulduklarını açıkladı. Firmanın yardım yapacaksa bunu Facebook "beğen" ya da Twitter reklamı karşılığında yapmaması gerektiği düşüncesini paylaştılar.

En başarılı sosyal medya kampanyaları eğlence temelli olanlar

Araştırma sonucunda WaveMetrix başarılı sosyal medya kampanyalarının eğlence temelli kampanyalar olduğunu da ortaya koydu. Bir firma kendi hakkında pozitif yorum yaptırmaya çalıştığı pek çok kampanyada tepki çekerken, insanları eğlendiren ve direk bir mesajı empoze etmeyen kampanyaların daha başarılı olduğu görüldü.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.