Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi hayatını kaybetti.
Türkiye’de felsefe disiplininin ve insan hakları kavramının kurumsallaşmasına öncülük eden akademisyen, düşünür Prof. Dr. İoanna Kuçuradi hayatını kaybetti. Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı, Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi olan Kuçuradi, tedavi gördüğü Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
Felsefeyi sadece akademik bir disiplin değil, gündelik hayatın ve insan haklarının temeli olarak ele alan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, ulusal ve uluslararası alanda sayısız çalışmaya imza attı. Türkiye’de felsefi düşüncenin yaygınlaşması, etik ve değer kavramlarının doğru anlaşılması adına yarım asrı aşkın süre boyunca yetiştirdiği öğrenciler ve kaleme aldığı eserlerle akademide iz bıraktı.
Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu’nun ilk kadın başkanı unvanını taşıyan ve UNESCO başta olmak üzere uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil eden Kuçuradi’nin vefatı, bilim ve akademi dünyasında derin bir üzüntüyle karşılandı.
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, 2020 yılında Brand Week Istanbul’a katılmış, etkinlik kapsamında yaptığımız söyleşide değerli fikirlerini paylaşmıştı.
Ömrünü değerlere, düşünceye ve insan haklarına adayan İoanna Kuçuradi hocamızı saygı ve minnetle anıyoruz.
View this post on Instagram
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, 1936 yılında İstanbul’da doğdu. 1954 yılında Zapyon Kız Lisesi’nden, 1959’da ise İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu.
1970 yılında doçent, 1978’de profesör olan Kuçuradi, 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü kurdu. 2003 yılında emekli oluncaya kadar bölüm başkanlığı görevini yürüttü.
Türkiye Felsefe Kurumu Başkanlığı görevini yürüten Kuçuradi, 2006 yılında Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde ders vermeye başladı. Kuçuradi, 1997-2005 yılları arasında üniversitenin İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin müdürlüğünü yürüttü. 1998 yılından itibaren ise merkez bünyesinde kurulan UNESCO Kürsüsü’nün başkanlığını yaptı.
Kuçuradi’nin kaleme aldığı eserler arasında “İnsan ve Değerleri”, “İnsan Hakları: Kavramları ve Sorunları”, “Adaletin Gerektirdiği Hukuk”, “Schopenhauer ve İnsan” ve “Nietzsche ve İnsan” bulunuyor.