ETİ, ÇEKÜL Vakfı işbirliği ile gelecek nesillerin kültürel ve kişisel gelişimlerine destek vermek üzere…
Yarım asra yakın geçmişiyle tıpkı Anadolu medeniyetleri gibi, kendi alanında bir Lezzet Uygarlığı yaratan ETİ, ÇEKÜL Vakfı işbirliği ile gelecek nesillerin kültürel ve kişisel gelişimlerine destek vermek üzere, 2008 2012 yıllarını kapsayacak uzun soluklu bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor.
Türkiyenin kültürel mirasının korunması, yeni nesillerin unutulmaya yüz tutan değerlerimizi öğrenmesi ve geliştirmesini hedefleyen ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesinin basın toplantısı, 28 Mayıs 2008 tarihinde Ankaranın Beypazarı ilçesinde, ETİ Şirketler Grubu CEOsu Hazım Ellialtı, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sözen ve gazeteci TV program yapımcısı Fatih Türkmenoğlunun katılımı ile gerçekleştirildi.
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında, 2008-2012 yılları arasındaki 5 yıllık sürede Türkiye genelindeki 77 kentte, yaklaşık 4 bin çocuk, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını korumaları amacıyla birer Kültür Elçisi olarak yetiştirilecek. Ulusal ve yerel uzmanlar tarafından hazırlanan teorik ve pratik eğitimler alacak çocuklar, yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı öğrenecek, bu doğrultuda da kentlerinin gönüllü Kültür Elçileri olarak kültürel miraslarını bir adım öteye taşıyacak çalışmalara imza atacaklar.
Toplantıda projenin amaç ve hedeflerini aktaran ETİ Şirketler Grubu CEOsu Hazım Ellialtı; Projemizle amacımız çocuklarımızın yaşadıkları kentin – bölgenin doğal ve kültürel zenginliğinin farkına varmalarını ve bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi konularında aktif olarak rol almalarını sağlamak ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri geleceğimizi geçmişten gelen değerler hamuruyla yoğurarak, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını koruyan temsilciler olacaklar. Uzun soluklu projemizde bu bilincin Kültür Elçilerimiz vasıtasıyla tüm Türkiyeye yayılmasını hedefliyoruz. 5 yılda 77 kentimizde 4 bini aşkın çocuğumuz ETİ ÇEKÜL Kültür Elçisi olarak yetiştirilecek. dedi.
ÇEKÜL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise projeyle ilgili şöyle konuştu: Kuşakları sağlıklı yaşatmak için geçmiş ile gelecek arasındaki bağın güçlü kurulması gereklidir. Bunun için geçmişten geleceğe akıp gelen değerlerin üstüne, hızla yeni değerler ekleyebilecek çağdaş yöntemleri bulmak, geliştirmek, yerleştirmek zorundayız. Bireyin kendini tanıması, bu özel coğrafyanın oluşturduğu değerleri boyutlandırması, özgür bir ortamın varlığıyla anlam kazanır.
Kültürel kimliğe, kültürel sürekliliğe, bunun aralıksız tartışıldığı ortamlara gerek vardır. İşte Kültür Elçileri kültürel eğitim programı, 12 yaşındaki çocuklara, bu taptaze beyinlere böylesine bir ortam sunmaktadır. Bu ortamı yaratmak için ÇEKÜL Vakfı ile ülkemizin köklü ve öncü kuruluşu ETİ çok değerli bir işbirliği gerçekleştirmektedir. Hiç zorlanmadan ortak bir amaçta gönülden buluştuğumuz ETİ ile Anadolunun kimlikli kentleri bundan böyle ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileriyle farklı bir nitelik kazanacak, geleceğe farklı umutlarla bakacaklardır. Bu proje, kültürümüz ve çocuklarımızın geleceği için bir seferberliktir, bir dönüm noktası olacaktır.
Proje kapsamında yıl boyunca ETİ ÇEKÜL Kültür Elçilerinin çeşitli eğitim ve proje çalışmalarına katılacak olan Fatih Türkmenoğlu ise; Proje sayesinde Kültür Elçisi çocuklarımızla tanışacağım. Önümüzdeki yıl 13 kentimize giderek genç kültür elçilerimizle tanışacak olduğum için çok heyecanlıyım. Onların gözünden kentlerini bir kez daha göreceğim. Aslında her gezi özel her gezi farklıdır, belki ben de birçok şey bildiğimi sandığım yerler hakkında yeni şeyler öğrenerek şaşıracağım. dedi.
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi Hakkında;
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında; hoyratça tükettiğimiz kültürel ve doğal mirasımıza sahip çıkmak amacıyla pek çok önemli çalışmaya imza atmış olan, ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından ÇEKÜL Vakfı ile kendi alanında bir lezzet uygarlığı yaratmış ETİ 5 yıl boyunca Türkiye genelindeki 77 kentte yaklaşık 4 bin ilköğretim öğrencisine özel bir eğitim vererek Kültür Elçisi yetiştirecektir.
Projenin amacı; çocuklarımızın yaşadıkları kentin – bölgenin doğal ve kültürel zenginliğinin farkına varmalarını ve bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi konularında aktif olarak rol almalarını sağlamak ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri geleceği geçmişten gelen değerler hamuruyla yoğurarak, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını koruyan temsilciler olacaklardır. Uzun soluklu projede bu bilincin Kültür Elçileri vasıtasıyla tüm Türkiyeye yayılması hedefleniyor.
Çocuklar, içeriği ulusal ve yerel uzmanlar tarafından hazırlanan teorik ve pratik özel eğitimler alıyorlar. Bunun sonucunda yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı öğrenerek kentlerinin gönüllü Kültür Elçileri oluyor ve bu misyon doğrultusunda kentlerinin kültürel mirasını bir adım öteye taşıyacak çalışmalara imza atıyorlar.
Projenin diğer bir amacı da kültürel eğitimi, eğitim kuruluşlarının, eğitimcilerin ve yerel yönetimlerin önceliği haline getirmek ve yaygınlaştırmaktır.
Bu kapsamı genişletilmiş uygulamalardan biri de Abla-Abi uygulamasıdır. 6. sınıfta Kültür Elçileri olan çocuklar bir sonraki sene okullarında alttan gelen sınıflarla öğrendiklerini paylaşarak kültür elçileri abla abileri olacaklardır. Bu vesileyle Kültür Elçileri temsil yeteneklerini geliştirecek, öğrendiklerini pekiştireceklerdir. Gene proje kapsamını yaygınlaştırmak adına eğitimlerin gerçekleştirildiği illerde öğretmenlerin, bu eğitimleri sınıflarında kendi öğrencilerine aktarabilmeleri için müfredatlı özel eğitim kitapları hazırlanmaktadır. Böylece kazandırılmaya çalışılan kültürel miras bilincini on binlerce çocuğumuzla daha paylaşma imkanı yakalanmış olacaktır.
Bu proje ile hayata geçirilen bir diğer önemli çalışma; Türkiyenin dört bir yanındaki Kültür Elçilerimizin bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşacakları, öğretmenlerin ve velilerin de, kültürel ve doğal değerlerin sahiplenilmesi ve geliştirilmesi konularında kaynak olarak kullanabilecekleri portaldir. www.kulturelcileri.org adresli portalimiz hem Kültür Elçilerimize hem de tüm kamuoyuna uzanacak önemli bir bilgi bankası olacaktır.
Kültür Elçileri, kendi kentlerini tanıdıktan sonra Türkiye genelindeki zengin kültürel değerleri öğrenmek ve ülkenin bütününe daha geniş bir bakış açısıyla bakabilmek için her yıl İstanbul Buluşmalarında bir araya gelecekler, kendi bölgelerinin yerel değerlerini Türkiyenin diğer illerinden gelen arkadaşlarıyla paylaşacaklardır. Bunu bazen hazırladıkları tiyatro veya şovlarla bazen sunumlarla bazen de çekecekleri kısa filmlerle yapacaklardır.
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi 2008 Yılı Kapsamındaki İller
1.Kuşadası
2.Kocaeli
3.Çanakkale
4.Denizli
5.Niksar
6.Gaziantep
7.Ordu
8.Beypazarı
9.Malatya
10.Kütahya
11.Akşehir
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.