MediaCat

Ekonomik kalkınma için yazılım şart

Türkiye’nin ilk yazılım unicorn’u Insider’ın büyüme hikâyesini şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Hande Çilingir’den dinledik.

Ekonomik kalkınma için yazılım şart

Hande Çilingir, Türkiye’nin ilk yazılım unicorn’unun kurucu ortağı ve CEO koltuğunun sahibi. Ancak bu, onun için bir anlam yolculuğu: “Milyar dolarlık şirket olmak, ‘unicorn’ olmak bir şirketin yaşam döngüsünde önemli bir dönüm noktası olsa da gerçek başarının içinde bulunduğumuz toplulukları ileri taşıyacak işlerde gizli olduğuna inanıyoruz” diyen Çilingir’le Insider’ın büyüme hikâyesini konuştuk.

Türkiye’nin ilk yazılım unicorn’u olmak, Insider’ın tüm hikâyesini düşündüğünüzde ne düşündürtüyor, ne hissettiriyor size?

Yazılım şirketlerinin yarattığı katma değer çok büyük. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan coğrafyalarda bu katma değeri artırmak ve etki yaratmak için daha fazla yazılım şirketine ihtiyacımız var. Milyar dolarlık şirket olmak, “unicorn” olmak bir şirketin yaşam döngüsünde önemli bir dönüm noktası olsa da gerçek başarının içinde bulunduğumuz toplulukları ileri taşıyacak işlerde gizli olduğuna inanıyoruz. Ülkelerin ekonomilerini geliştirmek için yazılım şirketlerinin sayısını artırmamız gerektiği bir gerçek. Bugün, dünyanın en önemli yazılım şirketlerinden biri olma yolunda bu noktaya eriştiğimiz ve en önemlisi ülkemizden daha fazla yazılım şirketi çıkmasını teşvik ettiğimiz için çok mutluyuz.

Bugün yola yeni çıkan bir yazılım girişimcisi olsanız “şunu farklı yapardım” dediğiniz ne var?

Insider’ın kuruluş amacı tüm dünyaya Silikon Vadisi dışında da bir yazılım ekosistemi kurulabileceğini göstermekti. Ülkemizde yazılım alanında çok yetenekli gençler var. Bu gençlere elimizden gelen desteği vermek ve onların gelişimine katkıda bulunmak, bulunduğu çevreye karşı sorumlu olduğunu bilen bizler için çok kıymetli. Bu amaç doğrultusunda şu an halihazırda “Genç Mühendisler” projemizle geleceğin yazılımcı mühendislerine, kodlamanın yanı sıra yabancı dil ve kültürel açıdan da kendilerini geliştirebilecekleri bir eğitim programı yürütüyoruz. Ancak bugün yeni başlayan bir girişimci olsam, yazılımcı gençler için yürüttüğümüz bu eğitim ve destek projelerini daha erken başlatırdım. Çünkü ülkemizde teknolojiye ne kadar yatırım yapılırsa ve ne kadar fazla genç yazılımla ilgilenirse, o kadar iyi bir geleceğimiz olacağını düşünüyorum.

Ayrıca yazılım alanında olmaktan bağımsız, tüm işe alımlar konusunda şirket kültürüne uygun kişileri seçmeyi her şeyin önünde tutuyoruz. Güçlü bir kültürden beslenen iyi bir ekip zaten ürün geliştirme, uygulama ve diğer tüm aşamalarda sağlam adımlarla ilerleyecek ve kendilerinden daha iyi takımlar kurup onlara liderlik edecek. Güçlü bir ekip ve kültür, büyüme ve yatırımları da beraberinde getirir.

Data ve datanın kişiselleştirilmesi, online çoklu kanal kullanımı, dijitalleşme gibi konseptlerin hayatımıza girmesi ve bu konseptlerin çok hızlı bir şekilde gelişmesinden dolayı yazılım sektörünün de sürekli geliştiğine şahit oluyoruz. Baktığımızda, Insider gibi pazarlama yazılımı platformları artık rekabetin oldukça fazla olduğu SaaS sektöründe, Amerika ve Avrupa’dan dünyanın en büyük şirketleriyle aynı listelerde yer alıyor, hatta lider nitelendirilmesiyle… Dolayısıyla bu da bize pazarın potansiyelini ve aslında bizim gibi girişimler için geleceğin ne kadar parlak olduğunu gösteren bir işaret. Teknolojimizin rekabetçi pazarlarda da başarı elde ettiğini görebildiğimiz için, Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş pazarlara çok daha erken girebilirdik.

Insider’ın hangi coğrafyalardaki büyümesi sizi daha çok heyecanlandırıyor? Yazılım partnerliği, coğrafya bazında nasıl farklılıklar barındırıyor kendi içinde?

Teknoloji ve startup ekosisteminde kendini kanıtlamış ve dünyanın en büyük yazılım şirketlerinin çıktığı Amerika pazarını göz önünde bulundurarak, Insider gibi bir Türk şirketinin Amerika gibi rekabetçi bir pazarda rakiplerinin önüne geçerek lider seçilmesi ve hızlı büyümesi bizi çok heyecanlandırıyor.

Her ülkedeki yazılım partnerliği sürecimiz birbirinden farklı gelişti. Her coğrafya bir kültür farklılığını, o da beraberinde kullanıcı davranışı değişikliği getiriyor. Teknolojinin evrilmesi de bu farklılıklar etrafında gerçekleşiyor. Insider teknolojisi AI ve ML temelli olduğundan bu değişikliklere adapte oluyor.

Farklı alanlarda istihdam yaratacağınızı söylüyorsunuz. Malum, küresel rekabetin parçası olmak, artık sektörler üstü bir anlam kazandı. Bir yazılım şirketinin rakibi yalnızca diğer yazılım şirketleri değil. Insider yaratacağı yeni istihdam alanları ve işkollarıyla, hangi yeni alanlarda rekabet gücünü artıracak? Nasıl yeni unvanlar göreceğiz?

Biliyoruz ki her şirket bir gün yazılım şirketi olacak aslında. Dünyadaki dijitalleşmeyle gelişen beklenti de bu yönde. Bu perspektiften bakarsak tüm sektörler ve tüm şirketler bir noktada potansiyel rakiplerimiz. Ancak yazılım sektörüne ve dünyaya baktığımızda artık teknolojimizle daha fazla öne çıkmamız ve lider pozisyonunda olmamız sebebiyle, yıllardan beri sektörde olan Salesforce, Oracle, Adobe gibi şirketler bizim rekabet ettiğimiz şirketler arasına girdi.

Kadınların daha az varlık gösterdiği bir alandaysanız, omuzlarınıza yüklenen ekstra unvanlar da oluyor. 40 yaşın altında kadın CEO olmak, milyar dolarlık yazılım şirketinin kadın CEO’su olmak vs. Bunlar sizin için motivasyon kaynağı mı yoksa kendinizi baskı altında hissettiğiniz oluyor mu?

Günümüzde kadın CEO olmanın zorluklarını konuşmak yerine; bu pozitif ayrımcılığı yanıma alarak nasıl motivasyon kaynağına dönüştürebildiğim üzerine konuşmak isterim. Böyle bir dönemde teknoloji girişimlerinde kadınların avantajlı olduğunu düşünüyorum, girişimciler olarak bunu daha fazla önemsemeliyiz. Kadın kurucu ortak, kadın CEO gibi adlandırmaların sadece Türkiye için değil, dünyada da netleşmesini çok tercih etmiyorum çünkü bunun netleşmeden değişmesi lazım. Dolayısıyla bir kadın girişim yarışmasının düzenlenmesi değil de kadın ve erkeğin beraber olduğu bir yarışmada bir kadının birinci olması bana daha anlamlı ve daha spontane geliyor. Bu konuya yönelik algıyı ayrı bir şekilde yönetmek yerine farkındalığımızı geliştirdiğimiz müddetçe algımızın değişeceğine inanıyorum. Dünya bu gerçeğin farkında, kurumsal şirketler, girişimler, herkes bunu değiştirmek için bir şeyler yapıyor.

Değişim; cesaret, sıkı çalışma ve fedakarlık gerektirir. Kadınların özellikle girişimcilikte teşvike ve cesarete ihtiyacı var. Kadınlar bu tarz istihdamlardan faydalanmalı. Daha fazla kadın mühendisi yazılıma kazandırmak için daha fazla aksiyon almamız gerek. Bu anlamda daha fazla kadına istihdam sağlamak amacıyla “Women in Tech” ve “She Leads” ve “She Codes” gibi birçok farklı mentorluk programı yürütüyoruz. Ayrıca diğer bir eğitim programımız olan “Genç Mühendisler” projesindeki 300 katılımcımızın yüzde 70’i kadın. Dünyada bir kadın tarafından kurulan ve yönetilen birkaç B2B SaaS şirketinden biri olma özelliği taşıyan Insider’ın yüzde 50’si; CEO, CMO, CFO ve CHRO dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerinin yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor.

Ayrıca bizim ülkemiz açısından da erkek egemen bir toplum açısından da, “bir kadının kurucu ortağı ve CEO’su olduğu unicorn şirketi” haberini yayınlamak, bizim için bu anlamda bir başkaldırı.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.