MediaCat

Ekonomik çöküşün yan etkileri İK ile silinecek

“2009-2014 İnsan Kaynakları Ajandası” anketinin sonuçları Türkiye’nin önde gelen…

Ekonomik çöküşün yan etkileri İK ile silinecek

Amrop International’ın düzenlediği, CEE (Orta ve Doğu Avrupa) ve CIS ülkelerinden önde gelen yatırımcıların katıldığı, “2009-2014 İnsan Kaynakları Ajandası” anketinin sonuçları, Amrop Türkiye tarafından 29 Eylül 2010 Çarşamba günü, Türkiye’nin önde gelen İnsan Kaynakları Yöneticilerinin katıldığı bir toplantı ile açıklandı.

Swiss Otel’de düzenlenen, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Ahmet Esen, Amrop Boardinc ortaklarından Ayşen Savcı ve Amrop Türkiye Danışmanı Gülven Aytekin’in evsahipliği yaptığı toplantıya Türkiye’nin önde  gelen İnsan Kaynakları Yöneticileri katıldı.

Geçen 5 yılın öncelikleri ile gelecek 5 yıla yönelik hedefler ve kaygıların karşılaştırıldığı ankete,  farklı sektörlerden 300’den fazla CEO, Bölge ve Ülke İK Direktörleri katıldı. Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi’nin; Bölgesel Yönetim, Expat Politikası, Yetenek Yönetimi, Eğitim & Gelişim, Üst Düzey Yönetici Arayışı ve İşe Alma ana başlıklarını kapsayan anketin sonuçları, Amrop Türkiye Danışmanı Gülven Aytekin tarafından açıklandı.

Güven Aytekin, araştırma sonucunda öne çıkan noktaları şöyle sıraladı:
– Yatırımcılar ekonominin kötüye gitmesine karşın, CEE ve CIS bölgesinin uzun dönemli potansiyeline güvenmeye devam ettiler.
– Yatırımcıların yüzde 61’i yatırım planlarını devam ettirdi. Geri kalanlar ise ertelerken, sadece birkaç tanesi yatırım yapmayı kesti.
– Satış ve pazarlama fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve yeniden düzenlenmesi, bölgedeki performansı arttırmak için önceliklerin başında geldi.
– Yerel ülkenin yönetimini güçlendirmek ve CEE, CIS bölgelerindeki expatların sayısı azaltılarak maliyetleri düşürme eğilimi görüldü.
– Cevaplayanların çoğunluğundan, 2014’e kadar daha yüksek oranda merkezileşme uygulanacağı sonucu çıktığı için bölgesel merkezlerin rolünün artacağı öngörüldü.
– Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Ahmet Esen, özellikle hızlı büyüyen BRIC-MT ülkelerinde (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Meksika ve Türkiye), merkezileşme politikasının karar alma süreçlerini yavaşlatması sebebiyle ülke ekonomisine ve şirket cirolarına negatif yansıdığının altını çizdi.
– Ankette yatırımcıların 2014’e kadar en önem verdikleri konular arasında, “Yönetim Gelişimi, Personel Maliyetlerini Optimizasyonu ve Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması” sıralandı.
– Ankete katılanların yüzde 43’ü 2014’e kadar yetenekli ve başarılı çalışanları bünyelerine kazandırmanın geçmişe göre zorlaşacağını söylüyor.
– Katılımcıların yüzde 75’i kriz döneminde işe alımları durdurduklarını ve küçülmeye yöneldiklerini belirttiler.
– Şirketlerin yüzde 30’una göre performansı artırabilecek ve geliştirebilecek başlıca liderlik yetkinlileri arasında “Stratejik Düşünme, Vizyon Paylaşımı Değişimi Şekillendirmek ve Yönlendirmek” yer alıyor.

Anket verilerinden iki temel sonuç ortaya çıktı;
1. Ekonomik çöküşün yan etkilerinin üstesinden gelmek, insan kaynakları direktörlerinin maliyet tasarrufu sağlayan, geliştiren ve tutan metotları kombine ederek, yaratıcılıklarını ve inovasyon becerilerini kullanmalarıyla mümkün olacak.
2. Başarılı çalışanlarına yatırım yapan, performansı ve yeni büyüme fırsatlarını maliyet optimizasyonuyla dengeleyebilen şirketler başarılı olacaklar.
Araştırma sonucundaki bulgulardan yola çıkan Amrop, yöneticilere yönelik çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Amrop’un listelediği önerilerden bazıları şu şekilde;
– Şirketinizdeki anahtar pozisyonları belirleyerek onları, pazardakilerle kıyaslayın.
– Şirketinizde çalışanları tanıyın, onları değer yaratma yetkinliklerine göre kategorize edip, başarılı ve yetenekli olanları bilin.
– Çalışanlarınızın kısa ve uzun vadeli beklenti, motivasyon ve amaçlarını takip edin.
– Çalışanlarınızı gözlemleyerek, umut vaat ettiğini düşündüklerinizi koçluk ve danışmanlık hizmetleriyle destekleyin.
– Engagement programlarına odaklanın; bu programlar sayesinde başarılı çalışanlarınızı kaybetme riskiniz azalır.
– Çalışanlarınızı geliştirmeye yönelik programlar düzenlemeye özen gösterin; onları bu tip programlara dahil etmek, değişime gösterecekleri direnci düşürecektir.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.