MediaCat

E-ticaret artık mobilsiz düşünülemez

CMO Perspektifi’nde bu ay söz GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar’da.

E-ticaret artık mobilsiz düşünülemez

MediaCat olarak her ay farklı bir konuk yazarı ağırladığımız CMO Perspektifi köşemizde bu ay GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar’ı ağırlıyoruz.

E-ticaret sektörünün performansını sorduğumuz Dereli Fedar, e-ticaretin mobilsiz düşünülemeyeceğinin altını bir kez daha çizerek, Türkiye’de bu konuda kat edilecek daha çok yol olduğunu belirtiyor: “Mobilin toplam e-ticaret içindeki payı dünya ortalamasında son dört yılda yüzde 10’dan yüzde 44’e çıktı. 2021’de ise yüzde 55’i geçmesi bekleniyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 19 ile henüz oldukça düşük.”

E-ticaret artık mobilsiz düşünülemez

Son yılların en önemli teknolojik gelişmelerinin başında, hiç şüphesiz, mobil teknolojiler geliyor. Hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan mobil cihazlar, iletişimden sosyalleşmeye, eğlenceden alışverişe kadar tüm alışkanlıklarımızı kökten değiştirdi. Şöyle bir düşünün; cep telefonunuzu unutarak dışarı çıktığınızda, telaş içinde eve döndüğünüz oldu mu hiç? Peki, bir günü tamamen mobil cihazlarınızdan uzakta geçirdiğinizi hayal ettiğinizde rahatlıyor musunuz yoksa telaşa mı kapılıyorsunuz?

Mobil ticaret penetrasyonu konusunda dünyanın gerisindeyiz

Dijital dönüşüm çağında neredeyse uzvumuz halini alan mobil cihazlar, her sektörde etkilerini giderek artırıyor. Özellikle de e-ticaret gibi oluşum ve gelişim sürecini tamamen teknolojiyle iç içe gerçekleştiren bir ekosistemde mobilin etkisini görmemek imkânsız.

Monetate E-Ticaret Çeyrek Dönem Raporu/Q3 2017’ye göre, e-ticaret sitelerinin ziyaretleri yüzde 52 ile dünya genelinde en çok akıllı telefonlardan yapılıyor. Bu oran, 2017’nin ikinci çeyreğinde yüzde 48 olarak açıklanmıştı. Yani mobil cihazlarla web sitesi ziyareti oranlarının da giderek arttığına şahit oluyoruz. 2017 yılında TÜSİAD, GittiGidiyor ve BCG olarak yayınladığımız “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü E-ticaret” raporuna göre, mobilin toplam e-ticaret içindeki payı dünya ortalamasında son dört yılda yüzde 10’dan yüzde 44’e çıktı. 2021’de bu payın yüzde 55’i geçmesi beklenirken, Türkiye’de ise yüzde 19 ile henüz oldukça düşük. Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 90’ının mobil abonelik, yüzde 65’inin ise akıllı telefon sahibi olduğu dikkate alındığında, uygun fiyatlı akıllı telefonların da yaygınlığının artmasıyla, yüzde 19’luk mobil ticaret penetrasyonunun büyük bir hızla yükselmesini bekliyoruz.

Mobilin yükselişi, platformumuzun verilerine de yansıyor. Kayıtlı kullanıcı sayısı 20 milyonu aşan ve aylık ortalama ziyaret sayısı 85* milyonu bulan e-ticaret platformu GittiGidiyor olarak 2017’de mobil satış hacmimiz 2016’ya kıyasla yüzde 100 arttı. Aralık 2017 itibarıyla mobilin toplam satış hacmindeki payı yüzde 45’e yükselirken, aynı dönemde mobil uygulamamızın indirilme sayısı 6,5 milyon oldu. Bu verilere baktığımızda, e-ticaretin mobile bağımlı hale geldiği gerçeği inkâr edilemez. Sektörün şekillenmeye başladığı ilk yıllarda tablo elbette böyle değildi. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, ziyaret ve satın almada açık ara öndeydi. Ancak e-ticaret artık mobilsiz düşünülemez. Özellikle son 5-6 yılda mobilin etkinliğini hızla artırması sektörün de bu alana ciddi yatırım yapması gerekliliğini doğurdu.

Yeni bir iletişim kanalı: Mobil bildirim

Günümüzde kullanıcılar, mobil cihazlarıyla kaliteli bir alışveriş deneyimi yaşamayı bekliyor. Bu nedenle, e-ticaret platformlarının da sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunan mobil uygulama ve çözümler geliştirmeleri büyük önem taşıyor. Trafiğimizin yüzde 70’inin mobil cihazlardan geldiği bir dünyada biz de “önce mobil” diyerek, GittiGidiyor’da mobil cihazlar üzerinden sunduğumuz kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmek için yeni projeler geliştiriyor, yapay zekâ ve büyük veriye yatırım yapıyoruz.

Pazarlama alanında da stratejiler mobile yönelik olarak oluşturulmaya başlamış durumda. Tüm dijital iletişim kanallarında aksiyonlarımızı kullanıcılarımızın mobil davranış ve alışkanlıklarına göre planladığımızı söyleyebiliriz. Mobil bildirim (push notification) yeni bir iletişim kanalı olarak hayatımıza girdi ve doğru hedeflemeyle doğru mesajı kullanıcılarımıza ilettiğimizde bu kanal sayesinde çok yüksek geri dönüşler alıyoruz.

Mobil kanaldaki ilerlemenin de etkisiyle Türkiye’de e-ticaret sektörü çok büyük bir gelişme potansiyeline sahip. Sektörün 2017’yi yüzde 25-30 civarında büyümeyle kapattığını tahmin ediyoruz ve 2018’de de benzer oranda bir büyüme öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte tüm bu gelişmelerle birlikte e-ticaret ekosisteminde heyecan verici değişimlerin yaşanması an meselesi. Gözünüz, kulağınız bizde olsun!
*Kaynak: Similarweb

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.