MediaCat

COVID-19 beyaz yakalıya ne kadar “bulaştı”?

CURIOCITY Araştırma ve Kariyer.net ortaklığında gerçekleştirilen HR Pulse serisinin yeni araştırması, coronavirus’ün iş dünyasını ne ölçüde etkilediğini raporluyor.

COVID-19 beyaz yakalıya ne kadar “bulaştı”?

Dünyanın bir numaralı gündemi coronavirus pandemisi olmaya devam ediyor. Salgının iş dünyası üzerindeki etkilerini çalışanlar ve işveren/insan kaynakları yetkilileri nezdinde raporlamak üzere CURIOCITY Araştırma ve Kariyer.net ortaklığında gerçekleştirilen HR Pulse serisinin yeni araştırması, Türkiye’deki beyaz yakalıların salgına ilişkin tutum ve davranışlarını ortaya koyuyor.

Sahası 25-27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma 1.346 beyaz yaka çalışan ve 570 insan kaynakları yetkilisinin, CAWI (Bilgisayar destekli online anket) ve Kariyer.net üyelerine yapılan mailing üzerinden raporlanan sonuçlarını yansıtıyor.

Hem insan kaynakları yetkililerinin hem de beyaz yaka çalışanların salgın konusunda endişeli olduğunu ortaya koyan araştırma, iki grubun endişeleri konusunda ise ayrıştığını gösteriyor. Buna göre şirket/İK yetkililerinin beyaz yaka çalışanlara göre; iş arkadaşlarının sağlığı için daha endişeli olduklarını söylemek mümkün.

Çalışanlara göre şirketler yetersiz

Birçok şirketi evden çalışma gibi alternatif süreç yönetim modellerine zorlayan salgın hakkında şirketlerin aldıkları kararlar ve hayata geçirdikleri uygulamalar, çalışanlar nezdinde geçer not alamamış görünüyor. Zira her 10 beyaz yaka çalışandan en az 3’ü şirketlerinin hem önlem almada hem kriz yönetiminde hem de süreç boyunca yapılan iletişimde yetersiz kaldığını düşünüyor.

İş dünyasının salgına karşı aldığı önlemleri de raporlayan araştırmaya göre, son günlerin en popüler konularından evden çalışma, alınan önlemler arasında en popüler ikinci seçenek. Bu alandaki en sık tercih edilen ilk beş önlem şöyle: şirket içerisinde hijyenin artırılması (yüzde 77), evden/uzaktan çalışma sistemine geçmek (yüzde 64), yurtdışı seyahatlerinin ertelenmesi (yüzde 58), yurtiçi toplantıların ertelenmesi (Yüzde 53), konferans vb. çoklu katılımlı etkinliklere katılımın yasaklanması (yüzde 52).

İşveren markası algısına dikkat

Şirketlerin önemli bir kısmının evden/uzaktan çalışma kararını Türkiye’deki ilk vakanın görülme tarihi olan 10 Mart’ı takip eden ilk haftada, mümkün olduğunca erken aldığı (kararı alan şirketlerin 3’te 1’i) görülürken, ülke genelinde vaka sayısının 1000’i aştığı 22 Mart tarihi de bu kararı alan diğer şirketler için bir dönüm noktası gibi görünüyor. Sürecin ucu açık olduğu konusunda ise hem İK yetkilileri hem de beyaz yakalılar hemfikir: İK yetkililerinin yüzde 50’si, çalışanların da yüzde 56’sı “Uzaktan çalışmanın ne kadar süreceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna “Tarih belli değil” yanıtını veriyor.

İki çalışandan birinin ofise yeniden dönme konusunda tedirgin olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, çalışanların büyük çoğunluğu salgından önce de çalışma koşullarının ve altyapısının, uzaktan çalışmaya müsait olsa da şirketin bu duruma müsaade etmediğini ifade ediyor.

Araştırmanın, işveren markası algısına dair önemli sonuçlara gebe olduğunu da ortaya koyan sonuçlar var. Örneğin çalışanların yüzde 81’i işverenlerinden fedakârlık beklerken, “Bu zorlu dönemde, şirketiniz motivasyonunuzu artırmak için ek uygulamalar yapıyor mu?” sorusuna çalışan katılımcıların yüzde 85’i hayır yanıtını veriyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.