MediaCat

Charlie Hebdo kapağını yayınlayan sitelere erişim yasağı

Yasak, Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nden geldi.

Charlie Hebdo kapağını yayınlayan sitelere erişim yasağı

T24’ün haberine göre, Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi, Charlie Hebdo dergisinin bugün yayımlanan son sayısının kapağında yer alan ve Hz. Muhammed’i tasvir eden karikatürü yayınlayan bazı internet sitelerinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesine karar verdi.

Diyarbakır Barosu avukatlarından Ercan Ezgin’in talebini değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği, 4 internet sitesinin karikatürlerle ilgili sayfalarına erişimin engellenmesine karar verdi. Kararda birgun.net, t24.com.tr, internethaber.com ve thelira.com adlı internet sitelerinin Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed’in karikatürünün olduğu kapağının yayınlandığı sayfalarına erişimin engellenmesini uygun gördü.

“Hukukun çatışan iki değeri aynı anda koruması mümkün değildir”

Hürriyet’in haberine göre, kararın gerekçesinde herkesin ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğunu belirten 2’nci Sulh Ceza Hakimi Özcan Kuşatan, asıl olanın ifade özgürlüğünün korunması olduğunu vurguladı. İfade hürriyetinin diğer kişi hak ve hürriyetleriyle sınırlamaya tabi olduğunu belirten Kuşatan, “İfade özgürlüğü bu hakkı kullanan bir kişinin başkasına istediğini söyleyebilmesine imkân tanımaz. Bazen ifade hürriyeti başkalarının kişilik hakları ile çatışabilir. Hukuk düzeninin çatışan iki değeri aynı anda koruması mümkün değildir. Gerek kişilik hakkı, gerekse ifade özgürlüğü tek başlarına hukuk düzenince koruma altına alınmıştır. Birinin diğerine üstün tutulması belirli bir olayda belirli şartlarda gerçekleşir. Yani hangisinin diğerine karşı daha çok korunacağı somut olayın şartlarına göre belirlenir. Bu bağlamda ifade özgürlüğü kamuoyunu aydınlatmanın ötesine geçer ve kullanılan araç da amaca uygun olmazsa kişinin dini değerlerinin, şeref ve haysiyetinin korunması değeri ifade özgürlüğünden üstün tutulacaktır. Dini değerlerin ve Peygamberin aşağılanmasına yönelik söz, yazı, resim, karikatür ve yayınların o dine insanlara hakaret olarak kabulü mümkündür. Çünkü bir insanın dini inancı onun ayrılmaz bir parçası, onuru, şerefi ve saygınlığı yani kişilik hakları kapsamında korunması gereken bir değerdir” dedi.

Kararda, “Bir kimseye inandığı din üzerinden hakaret edilmesi suç sayılmalıdır. Kişi ve toplumun inandığı bir dinin peygamberi tartışmasız bir şekilde o din için vaz geçilmez ve saygı gösterilmesi gereken önemli bir değerdir. Herkesin birbirinin inancına ve dini değerlerine saygı göstermesi gerekir. Laiklik ilkesi de bunu gerektirir. Aynı şekilde vefat eden bir kişinin hatırasını ve saygınlığını da korunması gerekir. İfade hürriyetinin korunması gereken bazı hukuki yararlar nedeniyle kısıtlanabildiği görülmektedir. Bu nedenlerle talep dilekçesinde belirtilen sitelerde yer alan haber içeriğinin 5651 sayılı yasaya göre kişilik haklarını ihlal edici nitelik taşıdığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: T24, Hürriyet

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.