Bu yıl 58.si düzenlenen Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivalinde, Türkiye ajansları, şimdiye kadarki en yüksek başarılarına ulaştı.
Bu yıl 58.’si düzenlenen Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivalinde, Türkiye ajansları, şimdiye kadarki en yüksek başarılarına ulaştı. Türkiye’den festivale katılan toplam iş sayısı geçtiğimiz yılki rakam olan 420’den 376’ya düşmesine rağmen, alınan ödül sayısı 8’dan 9’a yükseldi. Üstelik ödüllerden biri, festivalin geleneksel olarak en önemli kategorisi sayılan Film’den geldi. Bu, Türk ajanslarının Cannes Lions’ta Film kategorisinde aldıkları ilk ödül.
Bu yıl adındaki “reklamcılık” kelimesini “yaratıcılık”la değiştiren Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali, 19-25 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu yıl 58.’ci kez düzenlenen festival, son dönemdeki en parlak yıllarından birini yaşadı. Net katılımcı sayısına ilişkin elde net bir bilgi olmamasına rağmen, festivaldeki hemen her seminerin, önceki yıllarda hiç görülmemiş bir şekilde dolup taşması, birçok katılımcının bu yoğunluk nedeniyle salonlara girememesi Cannes Lions’ın iyi bir yılı geride bıraktığının net bir işareti.
Bu yıl yarışmak üzere Cannes’a gönderilen çalışma sayısında da ciddi bir artış göze çarpıyor. Geçtiğimiz yıl tüm kategorilerde toplam 24.242 iş başvuruda bulunmuşken bu yıl bu rakam 28.828’e ulaştı. Bu yıl yarışmaya yeni eklenen “Yaratıcı Etkililik kategorisine bile 142 işin başvurmuş olması festivale yönelik artan global ilginin göstergesi.
Cannes Lions 2011’in bir diğer özelliği, seminerlerde boy gösteren konuşmacılar açısından da çok görkemli bir yıl olması. İlk gün Pazar’dan son gün Cumartesi’ye kadar, festivalin seminer salonu olarak kullanılan Debussy çeşitli alanlardan birçok önemli ismi ağırladı. Bunlar arasında yazar Martin Lindstrom’dan Advertising Age Editörü Bob Garfield’e, yazar Malcolm Gladwell’den 13 Ekim’de düzenlenecek Digital Age Konferansı’na katılmak üzere İstanbul’a da gelecek olan Arianna Huffington’a, AOL Başkanı Tim Armstong’dan Interpublic Başkanı Michael Roth’a, Marta Stewart’tan Robert Redford’a, müzisyen Pharrell Williams’tan bir başka müzisyen will.i.am’e, Google Başkanı Eric Schmidt’ten yazar Edward de Bono’ya, WPP CEO’su Sir Martin Sorrell’den Dreamworks CEO’su Jeffrey Katzenberg’e, Publicis Başkanı Maurice Levy’den Nestle CEO’su Paul Bulcke’ye kadar birçok önemli isim yer alıyor.
YARIŞMA HEYECANI
Festivalin en çok ses getiren tarafı kuşkusuz ödüller. Yarışma heyecanı festivalin ilk günü olan 19 Haziran Pazar günü Doğrudan Pazarlama, Promosyon & Aktivasyon ve PR kategorilerinin kısa listelerinin açıklanmasıyla başladı. Bu ilk listelere göre Türkiye pek iyi bir başlangıç yapamadı. Doğrudan Pazarlama ve PR kategorilerinde Türkiye’den yalnızca birer iş kısa listelerde yer alabilirken, Promosyon & Aktivasyon kategorisinin kısa listesinde Türkiye’den tek bir iş bile yoktu.
Bu üç kategorinin ödülleri 20 Haziran Pazartesi gecesi gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. Gecede Doğrudan Pazarlama kategorisinin büyük ödülü Romanya’ya gitti. BV McCann Erickson’in Snack markası için yaptığı “American Rom” başlıklı çalışma büyük ödüle uzandı. Aynı çalışma Promosyon & Aktivasyon kategorisinde de büyük ödül elde ederek bu yıl festivalin ilk sürprizlerinden birine imza attı. Esas sürpriz ise festival yarışmalarında şimdiye kadar kayda değer bir başarı gösteremeyen, bu yıl festivale tüm kategorilerde toplam 88 işle katılarak mütevazı bir varlık gösteren Romanya’nın, tarihte ilk kez Cannes Lions’ta büyük ödül elde etmesi oldu –hem de bir işle iki kategorinin büyük ödülünü alarak.
PR kategorisinin büyük ödülü ise Avustralya’ya gitti. Clemenger BBDO Melbourne’ün National Australia Bank için yaptığı PR çalışması büyük ödüle hak kazandı. İlk ödül gecesinden Türkiye ajansları için pek iyi haber çıkmadı. Promosyon & Aktivasyon kategorisinde Türkiye’den kısa listeye kalan herhangi bir iş olmamıştı, diğer iki kategoriden kısa listeye kalan birer iş ise bunun ötesine geçemediler.
İYİ HABERLER GELMEYE BAŞLIYOR
Aslında bu ödül töreninin sabahında Türkiye ajanslarına iyi haberler geldiğinin işaretleri belirmişti. O gün açıklanan Medya, Açıkhava, Radyo ve Basın kategorilerinin kısa listelerinde toplam 14 iş kısa listeye kalmıştı. Radyo kategorisinde kısa listeye kalan hiç iş yoktu ama diğer kategorilerde ümitli olmak için yeterince neden vardı.
Bu ümit Festivalin üçüncü günü olan 21 Haziran Salı gecesi düzenlenen ikinci ödül töreninde gerçeğe dönüştü. Türkiye’den festivale katılan ajanslar geceden 4 ödülle ayrıldı. Buna göre en önemli ödülü, Medya kategorisinde MindShare İstanbul aldı. Ajans, Koç Grubu’nun medya konkuru için yaptığı yaratıcı medya çalışması ile Gümüş Aslan elde etti.
Türkiye ajanslarına verilen diğer 3 ödül Açıkhava kategorisinden geldi. Buna göre DDB&Co., Dank ve CNN Türk için yaptığı çalışmalarla 2 Bronz Aslan aldı. Bu kategoride ödül alan diğer ajans ise Medina Turgul DDB oldu. Ajans, Türkiye İş Bankası için hazırladığı “Para Transferi” başlıklı çalışmasıyla Açıkhava kategorisinde Bronz Aslan aldı.
Bu yılki Açıkhava kategorisi jürisinde Türkiye’den bir isim de yer alıyordu. Medina Turgul DDB’nin Yaratıcı Yönetmeni Gökhan Erol bu kategoride Türkiye’yi temsil etti.
Ödül verilen üç kategorinin büyük ödülleri ise üç farklı ülkeye gitti. Açıkhava kategorisinde Droga5 New York, arama motoru Bing için yaptığı, rap starı Jay-Z’nin hayatını anlatan “Decode Jay-Z” kitabını temel alan yaratıcı çalışmasıyla büyük ödülün ABD’ye gitmesini sağladı.
Medya kategorisinin büyük ödülü Tesco için yaptığı çalışmayla Güney Kore’den Cheil Worldwide’a verilirken, Radyo kategorisinin büyük ödülü ise Güney Afrika’dan Net#work BBDO’nun Mercedes-Benz için yaptığı kampanyaya gitti.
DÖRT ÖDÜL DAHA
Türkiye ajanslarının bu başarısı bir sonraki gün, 22 Haziran Çarşamba günü düzenlenen üçüncü ödül töreninde tekrarlandı. Basın, Tasarım ve Siber kategorilerinin ödüllerinin dağıtıldığı geceden Türkiye’ye dört ödül daha geldi. Ödüllerin dördü de basın kategorisinde verildi.
Basın kategorisinden Türkiye’ye verilen ödüller, iki ajans arasında paylaşıldı. TBWA İstanbul IKEA markası için hazırladığı iki ayrı kampanyaya ait işlerle iki Bronz Aslan’a layık görülürken, diğer iki ödül DDB&Co.’ya verildi. Ajans, Dank ve Biota markaları için hazırladığı kampanyalara ait işlerle iki Bronz Aslan elde etti. DDD&Co.’nun Dank için yaptığı çalışmalar daha önce Açıkhava kategorisinde de Bronz Aslan ödülüne layık görülmüştü. Basın’da alınan bu iki ödülle birlikte DDD&Co.’nun bu yılki festivalden aldığı ödül sayısı dörde yükselmiş oldu.
Basın kategorisinin bu yılki jürisinde Türkiye’den bir isim de vardı. TBWA İstanbul’un yaratıcı gruptan sorumlu Başkan Yardımcısı İlkay Gürpınar Basın jürisinde Türkiye’yi temsil etti.
Basın kategorisinin büyük ödülü ise Çin’e gitti. JWT Şanghay’ın Samsonite markası için yaptığı “Cennet ve Cehennem” başlıklı basın ilanı büyük ödüle uzandı. Bu, Çin’in Cannes Lions’da aldığı ilk büyük ödül oldu. Böylece bu yıl festivalde ilk kez büyük ödül alan ülke sayısı Romanya’yla birlikte ikiye çıktı.
Gecede ödül dağıtılan diğer iki kategorinin büyük ödüllerinin tamamı ABD’ye verildi. Cannes Lions Siber kategorisinde üç büyük ödül veriliyor. Buna göre Google Creative Lab’in yaptığı çalışma, Wieden + Kennedy Portland’ın Old Spice için hazırladığı kampanya ve RG/A New York’un Innovative Thunder için yaptığı dijital çalışma Siber’de büyük ödüle hak kazandı.
Nihayet Tasarım kategorisinin büyük ödülü ise Chicago’dan Digital Kitchen’ın Cosmopolitan dergisi için yaptığı çalışmaya verildi.
Bu arada Siber ve Tasarım kategorilerinde Türkiye’den kısa listeye kalan herhangi bir iş olmamıştı.
EN İYİ HABER FİLMDEN
Bu yılki Cannes Lions’ın en iyi haberi ise festivalin kapanış günü olan 25 Haziran Cumartesi gecesi düzenlenen ödül töreninden geldi. Üstelik bu haber, bu yılki en iyi haber oldu. Festival tarihinde ilk kez Türkiye’den bir ajans, geleneksel olarak Cannes Lions’ın en önemli kategorisi kabul edilen Film’de ödüle erişmeyi başardı. TBWA İstanbul, Tivibu için hazırladığı “Lethal Weapon 3” ve “Gladiator” başlıklı iki reklam filmiyle kısa listeye kalmıştı, gecede ise Bronz Aslan almaya hak kazandı.
Film kategorisinin büyük ödülü ise Hollanda’ya gitti. Wieden + Kennedy Amsterdam, Nike için yaptığı “Geleceği yaz” başlıklı reklam filmi serisiyle Grand Prix’ye uzandı. Bu film festivalin başından beri konuyla ilgili otoriteler tarafından favori olarak gösteriliyordu.
Gecede aynı zamanda “Film Craft” ödülleri de verildi. Türkiye bu kategoriye bu yıl iki işle katılmıştı ancak bu işler kısa liste başarısı da gösteremediler. Film Craft kategorisinin büyük ödülü ise Droga5 New York’un Puma için hazırladığı reklam filmine verildi.
Festivalin son ödül töreninde aynı zamanda bu yıl start verilen Yaratıcı Etkililik kategorisinin ödülleri de verildi. Bu kategoriye bu yıl Türkiye’den hiç katılım olmamıştı. Yeni kategorinin büyük ödülü ise İngiltere’ye gitti. Abbott Mead Vickers BBDO, Pepsi’nin Walkers markası için yaptığı kampanya ile büyük ödüle erişti.
Festivalin en prestijli ödülleri olarak kabul edilen ve pazarlama iletişimi konusunda ufuk açan yepyeni fikirlere verilen Titanyum & Entegre ödülleri de Cumartesi gecesi sahiplerine ulaştı. Türkiye’den bu kategoride kısa listeye giren herhangi bir iş olmamıştı. Büyük ödül ise daha önce Açıkhava kategorisinin de büyük ödülünü alan çalışmaya verildi. Böylece Droga5 bu yılki festivalden üç büyük ödül almış oldu. Gecede aynı zamanda üç adet de Titanyum Aslan ödülü verildi.
Bu yılki festivalde, her yıl olduğu gibi, bazı özel ödüller de verildi. Buna göre Google Başkanı Eric Schmidt, “Yılın Medya İnsanı” ödülü alırken, IKEA “Yılın Reklamvereni” seçildi.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.