MediaCat

BKM 2017 kartlı ödeme verilerini açıkladı

Geçtiğimiz yıl ilk defa banka kartlarıyla yapılan alışveriş adedi nakit çekim adedini geride bıraktı.

BKM 2017 kartlı ödeme verilerini açıkladı

Bankaların ortak platformu Bankalararası Kart Merkezi (BKM), düzenlenen değerlendirme toplantısında Türkiye’de kartlı ödemeler ve nakitsiz ödemeler toplumu hedefine yönelik çalışmalara dair 2017’de meydana gelen gelişmeleri ele aldı.

Değerlendirme toplantısında konuşan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, BKM verilerine göre 2017’de kredi kartı miktarının bir önceki yıla oranla yüzde 6 artarak 62,4 milyona ulaştığı, bireysel kredi kartı sahibi kişi sayısının bir önceki yıla kıyasla 1,7 milyon artarak 24,5 milyona yükseldiği ve 2016’da 117 milyon olan banka kartı adedinin yüzde 12 artış ile birlikte 131,6 milyona çıktığı bilgilerini verdi.

Dr. Soner Canko’nun sunduğu verilere bakıldığında kredi kartı ile ödeme tutarının yüzde 13 büyüme ile 2017 yılında 606 milyar TL’ye, banka kartı ile ödeme tutarının ise yüzde 41 büyüme ile 71 milyar TL’ye ulaştığı görülüyor. Toplam kartlı ödeme tutarının ise yüzde 15 büyüme göstererek 677 milyar TL’ye yükseldiği gözlemleniyor.

Toplantıda 2017 yılında oluşan tabloya dair yaptığı değerlendirmesinde Dr. Soner Canko, banka kartı kullanımında tüketici alışkanlıklarının değiştiğini vurguladı. Türkiye’nin 2023 yılında nakitsiz ödemeler toplumu olma hedefinde tempoyu artırdığını gördüklerini belirten Dr. Soner Canko, gelinen noktada her üç kartlı ödemeden birinin banka kartı ile yapılırken, banka kartı ile yapılan alışveriş oranının da banka kartı ile yapılan nakit çekim oranını geride bıraktığını söyledi. Dr. Soner Canko, 2017’de banka kartıyla yapılan alışveriş oranının yüzde 53’e çıktığını ve banka kartıyla yapılan nakit çekim oranının ise yüzde 47 seviyesine gerilediğini de sözlerine ekledi.

Dr. Soner Canko, değerlendirmesinde internetten yapılan kartlı ödemelere de değindi. 2016 yılında 68,4 milyar TL olarak gerçekleşen online ödemelerin 2017’ye gelindiğinde son beş yılın en büyük büyümesini sergileyerek yüzde 45 arttığını ve 99,1 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Dr. Soner Canko, söz konusu artışın nedenlerini ise genç nüfusun artışı ve dijital dönüşümün etkisi olarak açıkladı. Dr. Soner Canko, 2017 yılında her beş kredi kartından ikisinin internet alışverişlerinde kullanıldığı bilgisini de verdi.

Konuşmasında 2016 yılında 31 milyon adet olan temassız kart sayısının 2017 yılında yüzde 36 artış ile 42 milyona yükseldiğini söyleyen Dr. Soner Canko, 2017 yılında Türkiye’deki temassız özellikli terminal adedinin de 879 bine çıktığını belirtti. Her üç kart kabul noktasından birinin temassızı destekliyor olduğunu ifade eden Dr. Soner Canko, temassız özellikli terminal adedinin toplam terminal adedi içindeki payının da yüzde 37 olduğunu, 2016’da 45 milyon adet gerçekleştirilen temassız işlemlerin 2017’de yüzde 96 artış ile 88 milyon adede yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Dr. Soner Canko, kartlı ödemelerin sektörlere dağılımı hakkında da bilgiler sundu. Buna göre, 2017’de kartlı ödemelerde en çok artış havayolları sektöründe meydana geldi. Havayolları sektöründe kartlı ödemeler bir önceki yıla göre 32 artarak 14,3 milyar TL’ye ulaştı. Kartlı ödemelerde meydana gelen yükselişte ikinci sırada yüzde 27’lik artış ve 28,4 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarı ile yemek sektörü, üçüncü sırada yüzde 23’lük artış ve 19,1 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla seyahat acenteleri, dördüncü sırada yüzde 22’lik artış ve 13,7 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla konaklama ve beşinci sırada ise 18’lik artış ve 20,7 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla kamu/vergi sektörleri bulunuyor. En fazla kartlı ödemenin gerçekleştirildiği sektör ise 128,1 milyar TL ile market ve AVM’ler olarak karşımıza çıkıyor. Dr. Soner Canko’nun sunduğu verilere göre market ve AVM’leri 61,4 milyar TL ile akaryakıt ve 55,6 milyar TL ile giyim sektörleri takip ediyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.