MediaCat

Ana haberlerin rengi değişti

Ana haber bültenleri, son dönemlerde değişen içerikleri ile dikkat çekiyor. Şimdilerde daha çok…

Ana haberlerin rengi değişti

Ana haber bültenleri, son dönemlerde değişen içerikleri ile dikkat çekiyor. Şimdilerde daha çok yaşam ve magazin haberleriyle şekillendirilen bültenler, beklentilere cevap vermekte zorlansa da, günün en çok izlenen programları arasında kalmaya devam ediyor.
– Neredeyse evrim geçiren ana haber bültenlerindeki değişimin nedeni ne?
– Hangi kanalın ana haberinde nasıl bir tablo yapısı var?
– Reklamveren en çok hangi kanaldaki ana haber bülteni ile tüketicilerine ulaşmaya çalışıyor?
– İzleyicinin tercihi hangi ana haber bültenleri oldu?

Medya Takip Merkezi (MTM), en çok izlenen 8 ana haber bültenini inceleyerek, işte bu sorulara cevap aradı.

ANA HABER’DE YAYINLANAN HABERLERİN YÜZDE 95’İ YURTTAN…
Medya Takip Merkezi’nin 20-26 Eylül haftasını kapsayan araştırması, ana haber bültenlerinde yer alan haberlerin yüzde 95’inin yurttan, yüzde 5’lik diliminin ise dış haberlerden oluştuğunu ortaya koydu. Dünyadaki gelişmelere ana haber bültenlerinde en çok yer veren kanal, TRT 1 olurken; onu ikinci sırada Show TV izledi.

3. SAYFA HABERLERİNİN ORANINDA ÇARPICI ARTIŞ!
Raporda dikkat çeken başlıklardan biri de, yaşam haberlerine artan ilgiydi. Kaza, cinayet, hırsızlık, gasp, kapkaç, kavga, eylem gibi yaşamdan kesitlerin ekrana taşındığı bültende bu haberlerin oranı 2008 yılının aynı döneminde sadece yüzde 16 iken, bu yıl ise yüzde 31’e yükseldi. Yaşam başlığı altında, ana haberde en çok yer bulan konu, trafik kazası haberleri oldu. Trafik kazası haberlerini, hırsızlık, yangın, cinayet ve protesto haberleri izledi. 
Ana haber bültenleri içerisinde “yaşam” haberlerine en çok yer veren kanal ise ATV oldu. ATV’yi sırasıyla Star TV, Show TV ve Fox takip etti.

SİYASET HABERLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ!
MTM’nin aynı araştırmasına göre, ana haber bültenlerinde en çok yer verilen ikinci konu “siyaset” haberleri oldu. 2008 yılında ekranlara gelen ana haber bültenlerinde siyaset haberlerine ayrılan oran yüzde 42 iken, bu oran günümüzde yüzde 28’e geriledi. Bu dikkat çekici düşüş, raporun önemli tespitleri arasında kayda geçti. Siyaset haberlerine en çok yer veren ana haber bültenleri ise sırasıyla STV,  Show, Star ve Kanal D oldular.

TERÖR HABERLERİNE EN BÜYÜK İLGİ DOĞAN YAYIN GRUBU’NDAN…
RTÜK’ün terör haberlerine getirdiği kısıtlama sonrasında, medyanın terör haberlerine ilgisinde azalma gözlendi. Ana haber bültenlerinde yer alan terör haberleri yüzde 12’lik dilimi oluştururken; bu haberlere en çok yer veren TV kanallarının Doğan Yayın Grubu’nun kanalları olması dikkat çekti.

Analiz raporuna göre, terör haberlerine en çok yer veren ana haber bülteni Star TV’ninki olurken, onu ikinci sırada Kanal D ve üçüncü sırada Show TV’nin haber bültenleri takip etti.

KPSS SKANDALI EĞİTİM VE SAĞLIK HABERLERİNİN ORANINI ARTTIRDI…
Aynı araştırma sonuçlarına göre, eğitim haberlerine ayrılan sürelerde 2008 yılının aynı dönemine oranla artış gerçekleşti. Ancak bu artışın, KPSS skandalı nedeniyle dönemsel olduğu tespit edildi. KPSS ile ilişkilendirilerek yoğun tartışılan sınav sistemine ve eğitim haberlerine en çok yer veren kanal ise ATV oldu. ATV’yi STV ve Kanal D izlediler.
Ana haber bültenlerinin en çok yer verdiği bir diğer konu başlığı ise “sağlık” oldu. Bakterili et skandalıyla gündeme taşınan sağlık konusuna en çok yer veren kanallar, sırasıyla Star TV, ATV ve Fox oldular.

HANGİ ANA HABER BÜLTENİNDE EN ÇOK HANGİ KONULARA YER VERİLİYOR?
Medya Takip Merkezi’nin, genel içerikli yayın yapan 8 TV kanalının ana haber bültenini inceleyerek oluşturduğu raporda, hangi kanalın hangi konulara yoğunluklu yer verdiği de, araştırma kriterleri arasındaydı. Buna göre;
· ATV, Show ve Star TV’de en çok yer verilen beş konu, aynı sırayla listelendi. Sıralama şöyle gerçekleşti: Yaşam, Siyaset, Terör, Eğitim ve Sağlık.
· Kanal D Ana Haber’de ilk dört başlık aynı kalırken, beşinci başlık ise Sağlık değil, Kültür-Sanat oldu.
· Fox Ana Haber’de, bültenin yaklaşık yarısı (yüzde 46’sı) yaşam ve magazin haberlerinden oluştu.
· Spor haberlerine en fazla yer veren ana haber bülteninin, Fox TV’ninki olduğu gözlendi.
· TRT 1’in Ana Haber bülteninde, en çok işlenen beş konu arasına terör haberlerinin girmemesi dikkat çekerken, yaşam haberleri ise bolca yer aldı. Haberlerin yüzde 20’si gasp, hırsızlık, cinayet, kaza gibi haberlerden oluştu. İçerik anlamında en çok farklılık gösteren ana haber bülteni olan TRT 1 Ana Haber’in en çok yer verdiği ilk beş konu arasında, Ekonomi ve Kültür-Sanat başlıkları da vardı.
· Siyaset haberlerine en çok yer veren TV kanalı, bülteninde yüzde 63’ünü bu konuya ayıran Kanal 7 oldu.

Araştırmanın dikkat çeken diğer başlıkları;
· Ekonomi haberlerine gösterilen ilgide önemli bir düşüş tespit edildi. Ekonomi haberlerine en çok yer veren kanal, TRT 1 oldu. TRT 1’i, Star TV ve STV izledi.
· Kültür/sanat haberleri en çok Kanal D’de yer aldı.
· Çevre ve doğa haberleri, en fazla Show Ana Haber’de izleyicilerle buluştu.
· Program/dizi tanıtımlarına ana haber bülteninde en çok yer veren kanal, ATV oldu.

REYTİNG VE REKLAM YARIŞINDA İPİ KİM GÖĞÜSLEDİ?
AGB’nin reyting ölçüm raporlarına göre; 20-26 Eylül tarihleri arasında en çok izlenen ana haber bülteni, Uğur Dündar’ın sunduğu Star TV Ana Haber bülteni olurken, ikinci sırayı ise Ali Kırca’nın sunduğu Show Ana Haber takip etti.

MTM, bu 8 TV kanalının ana haber bülteninde yayınlanan reklamları da inceleyerek, reklamverenin tercih ettiği ana haber bültenlerini tespit etti. Reklam ölçüm sonuçlarına göre, bir haftalık süreçte en fazla reklamın yayınlandığı ana haber bülteni, Ali Kırca yönetimindeki Show TV’ninki oldu. Reyting listesinde zirvede yer alan Uğur Dündar’lı Star Ana Haber ise reklamverenin ikinci tercihiydi.

ANA HABER BÜLTENLERİNDE EN ÇOK BOY GÖSTEREN MARKALAR: TURKCELL, VODAFONE, Fİ YAPI
Analiz edilen 8 TV kanalının ana haber bültenine en çok ilgi gösteren markaları da inceleyen MTM’nin raporuna göre, bir haftalık süreçte en çok reklam veren markalar, sırasıyla Turkcell, Vodafone, Fi Yapı İnşaat, Kalde Boru, Avea ve Renault oldular.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.