MediaCat

Ajans yöneticisi olmak isteyenlerin bilmediği 10 acı gerçek

Kimsenin dillendirmediği gerçeklere karşı hazırlıklı olun.

Ajans yöneticisi olmak isteyenlerin bilmediği 10 acı gerçek

Ajans yöneticisi olmak, girişimci olma şartını getiriyor elbette ama iş burada bitmiyor. Çalıştığınız alana ne kadar hâkim olursanız olun, ajansın başına geçtiğinizde artık hiç bilmediğiniz bir yerdesiniz demek. Yeni bir iş kurmak, çalışmak istediğiniz alanı keşfetmek, bir ajans açmak, ajansı yönetip çok başarılı olmak basit bir süreç değil. Başarıya giden süreçte yeni sıkıntılar, bilinmeyen fırsatlar var. Yeni yol haritanızda size ipucu olabilecek birkaç gerçeği bilmek de size avantaj sağlayacaktır.

1- Her zaman popüler olamazsınız

İşe yeni başlayan yöneticiler çoğunlukla kendilerini yepyeni bir hareketin öncüsü olarak düşünüp, insanların otomatik olarak kendisini takip edeceğine inanırlar. Ancak bazı insanlar hayatlarındaki değişikliklerden pek hoşlanmazlar ve bu sizin hitap ettiğiniz kitleyi oldukça küçük bırakabilir.

2- Yalnızlık en iyi dostunuz olabilir

Muhtemelen ajans yöneticisi olmadan önce bir ekiple birlikte çalışıyordunuz. Artık tek başınasınız. Hala eski ekibinizle çalışıyor olsanız bile artık siz onlarla aynı sorumluluklara sahip değilsiniz. Sorunları onlarla birlikte çözmekten ziyade onlara çözüm bulmanız beklendiği için yardım isteyebileceğiniz pek kimse yok. Sorunları tek başınıza çözmeye alışmalısınız.

3- Her şey ters gidebilir

Bildiğimiz Murphy Kanunları işte, ters gidebilecek her şey ters gider. Buna hazırlıklı olmakta fayda var çünkü her şeyin sütliman olmasını beklemek, yeni bir ajans yöneticisinin yapabileceği en büyük hatalardan. Bunun yerine temkinli ve yavaş ilerleyerek, ters gidebilecek şeylerin hesabını önceden yapıp mümkün olduğu kadar çok önlem almalısınız.

4- Birileri daima izliyor

Paranoyak olun demiyoruz ancak kendi işinizi kurmuş olmanız birden iş dünyasının en tepesine çıktığınız anlamına gelmiyor. Özellikle bir süre istikrar ve başarı göstermiş bir ajansın yöneticisiyseniz, sizi izleyen birileri mutlaka olacak. Tabii bu sizinle iş yapmak isteyen olası bir müşteri ya da ortak da olabilir; ayağınızın kaymasını bekleyen bir başka ajans da. Ne olursa olsun, iş dünyasında tek başınıza olmadığınızı hatırlatmakta fayda var.

5- Artık baştaki işinizi yapmıyorsunuz

Bugün yöneticisi olmak istediğiniz işi büyük ihtimalle seviyor ve iyi yapıyorsunuz. Hatta ajans yöneticisi olurken bu alanı seçmenizin sebebi sadece bu bile olabilir. Ancak size kötü bir haberimiz var: Artık o işi yapmıyorsunuz. Ajansınızın alanı tabii ki önemli fakat sizin temel işiniz bundan ibaret değil. Daha detaylı davranmanız gerekiyor.

6- Ne durumda olduğunuza kendiniz karar vereceksiniz

Ajansınızın hiyerarşisinde sizden daha yüksek kimse bulunmadığı için yaptıklarınızın işe yarayıp yaramadığını belirlemek tamamen size düşüyor. İlerlediğiniz yolda yaptığınız hataları size gösterip “Bak bu olmamış” ya da “Harika gidiyorsun” diyecek kimse yok. Dolayısıyla kendinizin hem en acımasız eleştirmeni hem de motivasyon kaynağı olma durumundasınız. Pek tabii bunu yaparken kendinize yüzde yüz dürüst olmanız da oldukça önemli.

7- Başarı tüm ekibin ama başarısızlık ise size ait

Elbette ajansın yöneticisi olarak payınız büyük ama elde ettiğiniz büyük başarı ne yazık ki size mal edilmeyecek. Çalışıp projeyi geliştiren ekibiniz ve onların yaratıcı fikirleri en çok iltifat alanlar olacak. Bununla birlikte, hiç adil olmasa da, başarısızlık durumunda yapılan hatalar kolektif bir yenilgi olarak değil, sizin kendi başarısızlığınız olarak görülecek. Çünkü insanlara göre ajansın başarılı olması zaten sizin göreviniz, bunu yaparken başarısızlığa yaklaşan durumları sezip müdahale etmeniz gerekiyor. Bunu yapmakta geç kaldığınızda ise başarısızlık sizin hatanızdan, ihmalinizden kaynaklanmış gibi görünecek.

8- İnsanlarla ilişkileriniz değişecek

Her şeyden önce, sorumluluklarınız diğer insanlardan daha fazla olduğu için onlarla geçirebileceğiniz zaman kısıtlı olacak. Özellikle de ajans yönetiminde yeniyseniz, verdiğiniz kararlarda göz önünde bulundurmanız gereken şeylerin sayısı çok fazla olduğu için ekibinizin onlara basit gelen isteklerini karşılamakta zorlanacaksınız. Ayrıca bir çalışanın diğer çalışanla sosyal ilişkileriyle bir yöneticinin çalışanla olan ilişkileri doğal olarak çok farklıdır. Yalnız bırakıldığınızı düşünmek yerine adapte olun.

9- En çok ayak işini siz yapacaksınız

Tam tersi olmalı gibi geliyordu, değil mi? Ancak sorumlu olduğunuz kişi sayısı arttıkça uğraştığınız hayati sorunların yanında birçok ayak işi de beraberinde geliyor. Yani o kadar önemli gibi durmayan ama yapılması gereken şeylerden bahsediyoruz. Ekibinizin dikkatini toparladığından emin olmaktan tutun da projelerdeki en ufak ayrıntılara kadar en çok ayak işi size kalacak.

10- Kriz yönetiminde başarısız olma lüksünüz yok

Elbette ideal bir senaryoda oluşabilecek tüm sorunları önceden düşünüp gerekli önlemleri almışsınızdır; her şey pürüssüz ilerler. Ama biliyoruz ki gerçek hayatta işler böyle basit değil. Zaman zaman gerek ajans içindeki gerekse ajans dışı etkenlerden doğacak krizlerle karşı karşıya kalacaksınız. Kriz yönetiminde başarılı olmanız bu yönden hayati önem taşıyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.